Vučićev ukor

Po prvi put nakon nekoliko godina predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oštro je ukorio Milorada Dodika zbog srljanja i pogrešnih poteza. Ko želi i umije da čita između redova, jasna je poruka koju je Vučić danas poslao. U svom komentaru na Sporazum SNSD-HDZ-SDA, predsjednik Srbije je rekao da njegova država ostaje vojno neutralna i ne ulazi u NATO, te da ne želi da se miješa i komentariše poteze druge države. Vučić nijednom nije spomenuo Republiku Srpsku niti je branio Dodika, što je često radio u proteklo vrijeme, a zanimljivo da je izjavu dao u prisustvu ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenka. Poruka Dodiku i javnosti je više nego jasna, i očito da je Dodik stao na tanak led. Da je drugačije, i da Dodik ima podršku Srbije i Rusije za sporazum koji je potpisao, danas bi bio u Beogradu sa Vučićem i ruskim ambasadorom, a ne bi dobio javni ukor.

Zanimljivo da je Dodik dobio packe i kritike od brojnih donedavnih sljedbenika i sinekura, koji su ga godinama hvalisali u režimskim medijima, a on im plaćao i namještao poslove. Posle Rajka Vasića oglasio se i bivši ministar policije Republike Srpske Tomo Kovač, koji je gostovao i kritikovao Dodika kod Marića na srećnoj i veseloj „Hepi“ televiziji, koja je neslužbeni glas Vučića i SNS-a, i tako otklonio svaku sumnju kakav je stav Srbije o Dodikovim ustupcima. Kovač je stari udbaš visokog ranga, na stalnoj liniji sa vlastima i centrima moći, i nema sumnje da ne bi gostovao kod Marića i kritikovao Dodika da nije imao mig Vučića i Službe!

 

Da se ne bi nagađalo na šta je Dodik pristao, sve sumnje je otklonio Bakir Izetbegović tokom današnjeg gostovanja u emisiji Crta na BHRT, gdje je jasno rekao da nema mandatara Zorana Tegeltije i novog Savjeta ministara bez ANP-a i slanja godišnjeg nacionalnog plana u Brisel! Bakir je danima ćutao o detaljima tajnog pakta sa Dodikom, čak i javno branio Milorada, ali je na kraju pod pritiskom medija, opozicije i Komšića skinuo maske i potvrdio da je Dodik pristao na sve njegove ključne uslove.

Maske su pale, a Dodik plaća ceh svog makijavelizma, brojnih datih obećanja, olako dati krupnih riječi i izjava.. Lako je manipulisati, varati i obmanjivati sopstveni pokoreni i napaćeni narod, ali nije se lako poigravati sa velikim. U kakvoj situaciji i problemima je Dodik govori i informacija koju sam dobio iz dobro obavještenih izvora, po kojoj je nervozni Otac nacije bacio svoj telefon poslije poziva iz Moskve… Razlozi su, vjerujem, svima jasni!

 

Nebojša Vukanović