palpal

Вучићев укор

По први пут након неколико година предсједник Србије Александар Вучић оштро је укорио Милорада Додика због срљања и погрешних потеза. Ко жели и умије да чита између редова, јасна је порука коју је Вучић данас послао. У свом коментару на Споразум СНСД-ХДЗ-СДА, предсједник Србије је рекао да његова држава остаје војно неутрална и не улази у НАТО, те да не жели да се мијеша и коментарише потезе друге државе. Вучић ниједном није споменуо Републику Српску нити је бранио Додика, што је често радио у протекло вријеме, а занимљиво да је изјаву дао у присуству руског амбасадора у Србији Александар Боцан-Харченка. Порука Додику и јавности је више него јасна, и очито да је Додик стао на танак лед. Да је другачије, и да Додик има подршку Србије и Русије за споразум који је потписао, данас би био у Београду са Вучићем и руским амбасадором, а не би добио јавни укор.

Занимљиво да је Додик добио пацке и критике од бројних донедавних сљедбеника и синекура, који су гa годинама хвалисали у режимским медијима, а он им плаћао и намјештао послове. После Рајка Васића огласио се и бивши министар полиције Републике Српске Томо Ковач, који је гостовао и критиковао Додика код Марића на срећној и веселој „Хепи“ телевизији, која је неслужбени глас Вучића и СНС-а, и тако отклонио сваку сумњу какав је став Србије о Додиковим уступцима. Ковач је стари удбаш високог ранга, на сталној линији са властима и центрима моћи, и нема сумње да не би гостовао код Марића и критиковао Додика да није имао миг Вучића и Службе!

 

Да се не би нагађало на шта је Додик пристао, све сумње је отклонио Бакир Изетбеговић током данашњег гостовања у емисији Црта на БХРТ, гдје је јасно рекао да нема мандатара Зорана Тегелтије и новог Савјета министара без АНП-а и слања годишњег националног плана у Брисел! Бакир је данима ћутао о детаљима тајног пакта са Додиком, чак и јавно бранио Милорада, али је на крају под притиском медија, опозиције и Комшића скинуо маске и потврдио да је Додик пристао на све његове кључне услове.

Маске су пале, а Додик плаћа цех свог макијавелизма, бројних датих обећања, олако дати крупних ријечи и изјава.. Лако је манипулисати, варати и обмањивати сопствени покорени и напаћени народ, али није се лако поигравати са великим. У каквој ситуацији и проблемима је Додик говори и информација коју сам добио из добро обавјештених извора, по којој је нервозни Отац нације бацио свој телефон послије позива из Москве… Разлози су, вјерујем, свима јасни!

 

Небојша Вукановић