Вучић најавио скоро признања Косова!?

Након посјете америчких сенатора Београду маске су пале, а и „невјерним Томама“ постало је јасно који је задатак и мисија предсједника Србије Александра Вучића. Без имало увијања, Вучић је на конференцији за новинаре после састанка са сенаторима изјавио како се Србија залаже за „компромис“, и да не може признати независност Косова а да нешто не добије заузврат. То значи да ако Србија нешто „добије“, неку маргиналну ствар попут „Заједнице српских општина“ или специјалног статуса за наше манастире и културно-историјско насљеђе којом ће се замајавати јавности у Србији, Вучић ће признати независност Косова и пристати на пуноправни чланство у Уједињеним нацијама!? Кипар је пуно мањи од Србије, Албанија слабија од Турске, али власти Кипра и Грчке никада нису пристали да разговарају о признању!

Ситне уступке које ће Србија евентуално да „добије“ у Вучићевом компромису неће представљати ништа суштински важно за живот и опстанак Срба на Косову, али ће помоћи Вучићу да ублажи реакције јавности у Србији и капитулацију представи као побједу, слично као што је Марко Ђурић „разбио“ Косово са 5 према 0 потписујући Бриселски споразум, па сада Албанци могу легално да блокирају границу, пролаз људи и робе јер су постављени косовски цариници на Јариње и Брњак. Вјерујем да је Вучић свјестан хипотеке и посљедица свог „компромиса“, отварања Пандорине кутије ако се легализује тероризам и насиље, последица за Србију и српски народ, Показивањем слабости и сталним уступцима може се наставити процес цјепкања и комадања Србије, јер ниједан српски власар у прошлости није капитулирао и пинитио свој народ и државу пристајући на отимање дијела своје територије. Не треба ратовати, али не треба у неповољним околностима пристајати на понижења под притиском, већ тражити и борити се дипломатским и економским средствима за права сународника на Косову, Хрватској и региону

Свима сада постаје јасно да ништа није случајно, да странци воле послушне и уцјењене, и због чега су  Хан и Европска Унија честитали побједу Николићу 2012. године, прије затварања биралишта, и зашто Европа и странци благонаклоно гледају на гушење медија и опозиције, кршење основних људских права и слобода, прије свега преосталих Срба на Косову.

Долазак у Дрвар, представе и сликања са Додиком око обиљежавања Олује, и повремене жестоке изјаве, имају за циљ да збуне народ, како би се Вучић представио као велики Србин и националиста, стари радикал који је промијенио понашање али не и плочу, али јасно је да моћници из сјенке вуку конце и да они неће бити намагарчени. Вучић очито улази у последњи стадијум плана за признање независности Косова, након година припрема и гушења сваког отпора.

Вјерујем да свако зна какав је улог, која је улога и какве су последице, Информер, Пинк и Курир се ништа не питају  јер историја је неумољива и непоткупљива, о сваком владару да крајњи суд и оцјену, име по којем неког памтимо, тако је још од Душана Силног и Уроша Нејаког до данашњих дана…

 

Небојша Вукановић