palpal

Vučić najavio skoro priznanja Kosova!?

Nakon posjete američkih senatora Beogradu maske su pale, a i „nevjernim Tomama“ postalo je jasno koji je zadatak i misija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Bez imalo uvijanja, Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa senatorima izjavio kako se Srbija zalaže za „kompromis“, i da ne može priznati nezavisnost Kosova a da nešto ne dobije zauzvrat. To znači da ako Srbija nešto „dobije“, neku marginalnu stvar poput „Zajednice srpskih opština“ ili specijalnog statusa za naše manastire i kulturno-istorijsko nasljeđe kojom će se zamajavati javnosti u Srbiji, Vučić će priznati nezavisnost Kosova i pristati na punopravni članstvo u Ujedinjenim nacijama!? Kipar je puno manji od Srbije, Albanija slabija od Turske, ali vlasti Kipra i Grčke nikada nisu pristali da razgovaraju o priznanju!

Sitne ustupke koje će Srbija eventualno da „dobije“ u Vučićevom kompromisu neće predstavljati ništa suštinski važno za život i opstanak Srba na Kosovu, ali će pomoći Vučiću da ublaži reakcije javnosti u Srbiji i kapitulaciju predstavi kao pobjedu, slično kao što je Marko Đurić „razbio“ Kosovo sa 5 prema 0 potpisujući Briselski sporazum, pa sada Albanci mogu legalno da blokiraju granicu, prolaz ljudi i robe jer su postavljeni kosovski carinici na Jarinje i Brnjak. Vjerujem da je Vučić svjestan hipoteke i posljedica svog „kompromisa“, otvaranja Pandorine kutije ako se legalizuje terorizam i nasilje, posledica za Srbiju i srpski narod, Pokazivanjem slabosti i stalnim ustupcima može se nastaviti proces cjepkanja i komadanja Srbije, jer nijedan srpski vlasar u prošlosti nije kapitulirao i pinitio svoj narod i državu pristajući na otimanje dijela svoje teritorije. Ne treba ratovati, ali ne treba u nepovoljnim okolnostima pristajati na poniženja pod pritiskom, već tražiti i boriti se diplomatskim i ekonomskim sredstvima za prava sunarodnika na Kosovu, Hrvatskoj i regionu

Svima sada postaje jasno da ništa nije slučajno, da stranci vole poslušne i ucjenjene, i zbog čega su  Han i Evropska Unija čestitali pobjedu Nikoliću 2012. godine, prije zatvaranja birališta, i zašto Evropa i stranci blagonaklono gledaju na gušenje medija i opozicije, kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, prije svega preostalih Srba na Kosovu.

Dolazak u Drvar, predstave i slikanja sa Dodikom oko obilježavanja Oluje, i povremene žestoke izjave, imaju za cilj da zbune narod, kako bi se Vučić predstavio kao veliki Srbin i nacionalista, stari radikal koji je promijenio ponašanje ali ne i ploču, ali jasno je da moćnici iz sjenke vuku konce i da oni neće biti namagarčeni. Vučić očito ulazi u poslednji stadijum plana za priznanje nezavisnosti Kosova, nakon godina priprema i gušenja svakog otpora.

Vjerujem da svako zna kakav je ulog, koja je uloga i kakve su posledice, Informer, Pink i Kurir se ništa ne pitaju  jer istorija je neumoljiva i nepotkupljiva, o svakom vladaru da krajnji sud i ocjenu, ime po kojem nekog pamtimo, tako je još od Dušana Silnog i Uroša Nejakog do današnjih dana…

 

Nebojša Vukanović