palpal

Vojin i Milica sinhronizovano buše Dodika

Dodik Milica i Vojin foto.jpg

Vojin i Milica sinhronizovano buše Dodika

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske, Milica Marković i Vojin Mitrović, juče su zadali žestoke udarce Miloradu Dodiku, i presudno uticali da njegovi planovi padnu u vodu. Vojin Mitrović je onemogućio da Srđan Kondić bude izabran za direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, dok je Milica Marković svojim nedolaskom i odbijanjem da glasa za povećanje akciza po hitnom postupku, ponizila sve ostale kolege u poslaničkom Klubu SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bila odlučujući glas koji je oborio „reformski paket MMF-a“.

Prema našim saznanjima ništa se ne događa slučajno. Vojin Mitrović i Milica Marković nemaju međusobno dobre odnose, ali ih spajaju zajednički interesi i nezadovoljstvo radom i ponašanjem Nedeljka Ćorića, predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina. Milica i Vojin smatraju da su marginalizovani u Bijeljini, nemaju veliki uticaj u stranci, a njihovi kadrovi su zapostavljeni. Vojin je napustio odbornički klub SNSD-a u Narodnoj skupštini RS jer nije ostavio svoje lične interese i nisu ispunjena obećanja koja je dobio u oktobru 2014. kada je promijenio stranu i partijski dres. Izbor direktora poljuljane Agencije za bankartsvo RS bio je prava prilika da se Mitrović osveti Dodiku, i uzvrati udarac.

Sa druge strane Milica Marković ne smije otvoreno da uđe u sukob sa Dodikom jer je svjesna da bi je istog trenutka vukovi rastrgali i bacili na marginu, pa je bojkotovanjem sjednice i glasanja o akcizama, koja ja za Dodika od ogromnog značaja jer bez kredita MMF-a ne može da preživi, zadala nizak udarac ispod pojasa Dodiku, Partiji i Ćoriću koga smatra najodgovornijim za loše stanje u Gradskom odboru SNSD-a Bijeljina.

Dodik je u jednom primio dva žestoka šamara, žestoko je ponižen i uzdrman. Nezadovoljstvo je veliko, ne samo u Republici Srpskoj već i u njegovoj partiji, a sve je manje novaca da se gase požari. Svaki dan sve više nezadovoljnih javno protestvuje i prijeti blokadama i izlaskom na ulicu, a rješenja nema na vidiku. Dodik je primoran na velike rezove i nepopularne poteze, smanjenje plata i otpuštanje radnika, a teško da će mu više uspijevati da lažnim patriotizmom, srbovanjem i spinovima o Bakiru i izdajnicima skreće pažnju javnosti sa gorućih problema.

Unutar SNSD još uvijek su rijetki oni koji smiju javno da protivječe i usprotive Dodiku, ukaže na njegovo srljanje i sulude poteze koje povlači, i tek kada osjete da je blizu kraj agonije i njihovog režima počeće kao miševi da napuštaju brod koji tone. Dodik nema snagu da ratuje na više frontova i trenutno ne smije da kazni neposlušne unutar SNSD-a, jer bi time još više oslabio uzdrmanu poziciju, i zbog toga vjerovatno da Milica i Vojin neće za sada snositi teže posledice. Ipak, osveta je najbolja kad se servira hladna, i sigurno da Dodik neće zaboraviti ko mu je zabio nož u leđa u odsudnom trenutku, i ukoliko mu se ukaže prilika za osvetu sigurno je da će uzvratiti žestokim udarcem.

Nebojša Vukanović