Vlaga, buđ i haos u tek renoviranim Studentskim domovima

Prije samo tri mjeseca završena je obnova Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci, a čelnici Ministarstva prosvjete i kulture su se hvalili kako ulažu velika sredstva u obrazovanje. Ovo su fotografije iz studenstske sobe u Drugom paviljonu Studenskog centra „Nikola Tesla“, gdje su od velike vlage zidovi pocrnili ili požutili, i mnoge prostorije nisu uslovne za boravak i smještaj studenata. Uzrok je u loše izvedenim radovima koje je izvela firma „Proda mont“ iz Doboja.

Aprila prošle godine tadašnji ministar prosvjete Dane Malešević potpisao je Ugovor o obnovi studentskih paviljona  sa direktorom firme „Proda mont“ iz Doboja Goranom Prodićem, vrijedan 3 miliona maraka. Nadzor izvedenih radova trebala je da vrši Republička direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske, a Ugovor je potpisao direktor Direkcije Slavko Vukalović. Očito da je nadzor loše odradio posao i dozvolio da izvođač radova „fušeri“, i poslije samo tri mjeseca jasno je vidljivo koliko su loše izvedeni radovi.

U toku je ispitni rok, ali studenti nemaju osnovne uslove na normalan rad i učenje, a čitaonica je zatrpana starim namještajem i nije u funkciji.

Haos i anarhija u državi vlada na svakom koraku, a pitanje je hoće li nadležni iz Ministarstva prosvjete i Direkcije za obnovu odgovoriti gdje su bačena 3 miliona, i ko je odgovoran što su radovi užasno izvedeni.

 

Nebojša Vukanivić