palpal

Vladine manipulacije sa povećanjem plata

Nakon što je prodala obveznice u Beču i zadužila nas na novih 340 miliona maraka po enormno skupoj kamatnoj stopi od čak 4,75%, Vlada Srpske kao svaki raspikuća novce je odlučila da troši na potrošnju i pokušaj kupovine birača. To potvrđuje činjenica da je nakon prodaje obveznica i nove kreditne infuzije, Željkina Impuls Vlada kontinuiteta odlučila da smanjenjem neoporezivog dijela plate poveća lični dohodak radnika. Povećanje plata je nažalost vještačko i nema nikakvog realnog osnova, jer je privreda pod velikim pritiskom a javni sektor je na izdisaju jer sva javna preduzeća i ustanove posluju negativno i imaju više milijardi dugovanja. Ipak Željka i Dodik su svjesni ogromnog nezadovoljstva i nepopularnosti, pa pokušavaju novim kreditom par mjeseci pred izbore da ublaže nezadovoljstvo naivnih i lakovjernih, i kupe povjerenje radnika. Odmah poslije izbora plate bi ponovo bile smanjene i vraćene na isti nivo, jer nema novaca da se one isplaćuju, a Željka i Dodik bi se pravdali pritiscima MMF-a koji tobože nije dao saglasnost za Vladine mjere.

Jasno je da se sa jedne strane radi o novoj velikoj podvali režima, a sa druge strane samo se pokušava vratiti ono što je ranije oteto od siromašnih radnika. Naime Vlada Srpske je 2016. godine donijela Odluku da minuli rad smanji sa 0,5% na 0,3% po godini staža, i na taj način je radnicima koji recimo imaju 25 godina staža plata je smanjena za 5%. Ako je prosječna plata u Republici Srpskoj oko 800 maraka, znači da su radnici poslednje dvije godine imali 40 maraka nižu platu, i da ni nakon najnovijeg Vladinog povećanja neoporezivog dijela dohotka neće doći na nivo plata sa početka 2016. godine. Dakle Vlada sa sadašnjim mjerama samo će vratiti plate većini radnika na nivo koji su imali prije 2 godine, a pitanje je kada će biti isplaćena Vladina dugovanja radnicima za prevoz i ostali troškovi. Naime Vlada je u februaru ove godine postigla dogovor sa Sindikatima i radnicima da se dugovanja za prevoz isplate u jednakim mjesečnim ratama, ali Vlada nije ispoštovala dogovor i radnicima nisu isplaćena zaostala dugovanja za prevoz i ostali troškovi. Vrlo je izvjesno da će isplata krenuti pred izbore, a da će režimski mediji horski hvalisati Vladu kako tobože ispunjava svoje obaveze.

Bitno je naglasiti da je odluka „Akcizne koalicije SNSD-HDZ-SDA-SBB“ o povećanju akciza na gorivo dovela do lančanog poskupljenja, i da poslednje predizborno povećanje plata ne može da nadoknadi stalno povećanje troškova života. Građani ne smiju brzo i lako da zaboravljaju Vladine podvale i prevare, i moraju biti svjesni da je aktuelna Vlada kontinuiteta najodgovornija za težak položaj i siromaštvo većine građana, i činjenicu da su Republika Srpska i BiH najsiromašniji i najnerazvijeniji dio Evrope iz koga se mladi masovno iseljavaju uprkos obilju prirodnih resursa i bogatstva.                                                       

Povećanje životnog standarda se može očekivati samo kada se u Srpskoj zavedu pravda i red, obuzdaju pljačkaške horde i razbojnici koji opljačkaše i uništiše sve pred sobom, i kada se resursi budu pravednije dijelili. Značajnije povećanje životnog standarda se može očekivati kada se korumpiranim političarima i tajkunima oduzme nelegalno stečena imovina, i kada se iz inostranstva u Srpsku vrate oteti i opljačkani novci koji su posijani od Kipra i Moskve do Azurne obale i Londona.

 

Nebojša Vukanović