Владика Јоаникије на слободи, велика побједа народа

Ка Шта бих дао да нема пандемије, да сам ноћас у Никшићу, да први пут послије неколико година осјетим дах слободе и побједе народа над тирјанима, јер ми је срце велико и испуњено кад гледам како честити народ, мирно и достојанствено, тјера силу и неправду на повлачење. Кад је било стани-пани, ту су били Никшићани.

Свака част народу у Црној Гори, посебно Никшићанима, који се масовно од Никшића и Будве до Пљеваља и Берана дигао на ноге, вршио притисак и натјерао Мила Ђукановића да устукне, ослободи вечерас око поноћи из затвора владику будимљанско-никшићког Јоаникија и остале свештенике који су ухапшени на велики празник Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца јер су служили литургију и литију, што представља велику и дрску провокацију, какву у прошлости нису покушали да ураде ни окупатори.

Никшићани су цијели дан, све до поноћи, у великом броју,  више хиљада људи иза поноћи, били окупљени испред затвора, гдје је у неусловним просторијама боравио владика Јоаникије са свештеницима. Људи су дежурали и протествовали узвикујући пароле против режима, како би  спријечили полицију да евентуално владику пребаци до затвора у Спужу код Подгорице, након истека 72 сата притвора. Ђукановић је ноћас доживио тежак пораз, правда и истина су побиједиле, и потпуно сам увјерен да је ово почетак краја његових предугих 30 година владавине, јер нико од српских изрода није устао против Светог Василија и Цркве а да се није горко због тога покајао, а вјерујем да је и тирјанин Мило вечерас тога свјестан.

Црна Гора и њен народ су ноћас показали да су наша Спарта и Атина, јер је народ, упркос снажном и дуготрајном притиску, послао поруку да су достојни насљедници Његоша, Марка Миљанова, попа Мила Јововића и других великана из прошлости. Поносан сам на нашу браћу и комшије, који су се напокон исправили испод јарма, показали истрајност и натјерали моћнике да се повуку, а надам се да ће наредних дана доћи до смањења напетости и тензија у Црној Гори.

 

 

Небојша Вукановић

 

 

Небојша Вукановић