palpal

Vlada imenuje Šipovca za direktora SRNE prije završetka konkursa

Vlada je prije završetka konkursa za izbor direktora Novinske agencije SRNA odlučilandanpostavi Radmila Šipovca za novog direktora, a Tatjanu Parađinu za glavnog i odgovornog urednika ! Konkurs za izbor novog direktora SRNE raspisan je 17-og decembra, a premijerka je danas saopštila saradnicima svoju odluku, i prije formalnog završetka roka za prijavljivanje kandidata. Na ovaj način po ko zna koji put se pokazalo  da su u zarobljenoj Zemlji čuda konkursi, zakoni i sve ostale procedure pretvorene u najobičniju farsu.

Prema ranijem dogovoru unutar vladajuće koalicije, funkcija generalnog direktora SRNE trebala je pripasti SNSD-u, glavnog i odgovornog urednika DNS-u a direktor marketinga socijalistima, ali su u SNSD-u još jednom odlučili da izigraju svoje koalicione partnere. Šipovac i Parađina su prijedlozi SNSD-a pa će DNS ponovo ostati kratkih rukava. Premijerka je današnjoj sjednici obavjestila ministre o svojoj odluci, koja bi uskoro formalno trebala da se objavi, što je još jedan hladan tuš i poniženje za Marka Pavića.

Radmilo Šipovac je kontraverzni potrčko vladajuće stranke, opskurni lik iz režimskog podzemlja koji je do sada obavljao niz prljavih poslova za Dodika, između ostalog bio glavni i odgovorni urednik tzv „Narodnih novina“, najžućeg lista i najvećeg smeća koje se pojavilo na kioscima u Republici Srpskoj. „Narodne novine“ su godinama kontaminirale javni prostor najogavnijim bljuvotinama i najprizemnijom propagandom, finansirane su budžetskim novcima i donacijama iz elektro-energetskog sektora, a ovog ljeta su ugašene i prestale da se štampaju kako bi Šipovac izbjegao da plati izgubljene sudske sporove sa liderima opozicije.

SRNA je umjesto novinska agencije poslednjih godina pretvorena u bilten vladajuće stranke koji objavljuje stenograme izjava Dodika i premijerke, te podmetanja, lažne vijesti i spinove. Nema sumnje da će sa Šipovcem pasti još niže, na nivo „Narodnih novina“.

Prije „Narodnih novina“ Šipovac je bio glavni i odgovorni i propalog lista „Fokus“ koji je takođe ugašen nakon što je od Džombića i Vlade RS dobio 300 000 maraka pomoći. Novi direktor SRNE bio je direktor FK Borca iz Banjaluke, koga je takođe potpuno uništio ostavivši iza sebe milionske dugove. Šipovac je jedan od rijetkih koji po broju prevara i ugašenih firmi može konkurisanti nekrunisanom kralju balkanskih prevaranata Draganu Vučetiću, Dodikovom savjetniku i osnivaču „Nikole Tesle Šnajdera“

     

Kao direktor FK Borca bio osumnjičen za velike pronevjere, zloupotrebe i pranje novca, protiv njega je vođeno niz istraga, ali se izvukao u korumpiranom sistemu i državi jer su Dodik i njegovi politički mentori zatvorili istrage i amnestirali ga za svo zlo i štetu koju je napravio Republici Srpskoj.

Tatjana Parađina je kadar Biljane Bokić, Dodikove savjetnice koja sa Perom Simićem kontroliše rad SRNE i RTRS-a. Parađina je prve tekstove napisala za PRTS Mome Joksimovića i nekada bila oštar kritičar Milorada Dodika, istražujućiu njegove kriminalne radnje u prvom mandatu od 1998. do 2001 Nakon 2006. doživjela je preobraženje i postala udarna medijska pesnica režima. O njoj, njenom mobingu i iživljavanju nad radnicima SRNE pisaćemo nekom drugom prilikom.

Nema sumnje da će ionako uništena Novinska agencija SRNA sa propalicom iza koje trava ne niče, kakav je novi direktor Radmilo Šipovac, pasti još niže, te vrlo vjerovatno pored profesionalnog doživjeti i finansijski brodolom.

 

Nebojša Vukanović