Višković poručio – KRADITE SLOBODNO

Pljačka, korupcija i svi oblici privrednog kriminala u Republici Srpskoj odavno su legalizovani, i što neki partijski činovnik, ministar i direktorčić otme više para od naroda i države, to je ugledniji, cjenjeniji i više napreduje u nakaradnom sistemu. Iako se krade i otima na svakom koraku, zbog dugovanja i minusa sve se u provizorijumu zvanom Republika Srpska nalazi u fazi raspadanja, ali niko nizašta ne odgovara.

 

Umjesto da kao „prvi“ u Vladi bar deklarativno insistira na zakonitosti, redu, pravnoj državi, hapšenjima i peocesuiranju korumpiranih političara i kriminalaca, Radovan Višković javno amnestira lopove i jasno im poručuje – KRADITE SLOBODNO, a onda podnesite ostavku sve će vam biti oprošteno!? Naime  u Šumama Srpske zabilježen je rekordan minus i gubici u poslovanju, iako imaju monopol i ogromno šumsko bogatstvo koje se nemilice siječe, a umjesto da smijeni i pohapsi odgovorne Višković je poručio direktorima da sami podnesu ostavke i odu jer će se u protivnom pogledati šta se radilo i postaviti pitanje njihove odgovornosti!?

 

Dakle ukradite milione, uništite državu i narodni imovinu, ako posle toga podnesete ostavku i sami se povučete sve će vam biti oprošteno!? Viškovićeva izjava i poruka je sramna, i u svakoj normalnoj i iole uređenoj državi odmah bi morao podnijeti ostavku pod pritiskom javnosti!? Kao bar formalni premijer, Višković bi morao tražiti uzroke gubitaka, a njegova izjava potvrđuje da je svjestan velikog kriminala koji uništava sve pred sobom, i insistirati da se odgovorni uhapse i peocesuiranju, umjesto što ovakvim izjavama podstiče rukovodice javnih preduzeća da pljačkaju slobodno, jer će im sa ostavkom sve biti oprošteno!?

Partija je iznad svega, iznad naroda, sudova, države i institucija, i prokleta partijska knjižica, najčešće crvene boje, štiti vlasnika od bilo kakve odgovornosti! Kad mačke nema miševi kolo vode, a ovakav haos je i nastao jer niko nikada ne odgovara i krade koliko može i kolio mu padne u ruke, od direktora do portira i čistačice, a posledice su vidljive na svakom koraku, najviše na granicama provizorijuma iz koga bježe svi obrazovani i pametni jer ne mogu da izdrže ovakvu količina haosa, ludila i anarhije.

 

Svojim izjavama Višković ne samo da potvrđuje da je nedorastao i nedostojan visoke funkcije na kojoj se nalazi, da ne zna šta je država i kako ona funkcioniše, već je sam priznao da je marioneta, da nema moć i da ne odlučuje, da je samo formalno „premijer“ a da se odluke donose u centru i centrima moći, jer da je drugačije ne bi javno molio korumpirane direktore da podnesu ostavke već bi ih smijenio i naredio policiji i ministru unutrašnjih poslova da ih uhapsi!?

Ovakvi gafovi i ponašanje su nedopustivi za jednog premijera, i Višković bi već u utorak, na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, trebao sa ministarkom Kovač skupa podnijeti ostavku, sam se povući i pokazati da ima malo morala i odgovornosti, jer ako nema odriješene ruke bolje je da se sam povuče nego da sam snosi odgovornost za haos i anarhiju koja vlada u svakom segmentu društva.

 

Nebojša Vukanović