palpal

Višegradske poruke

Tačno godinu dana nakon otvaranja prvog spomenika Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu, na Vidovdan ove godine turski vezir dobija svoj drugi spomenik, ovaj put u bratskom zagrljaju sa svojim rođakom Makarijem Sokolovićem, srpskim patrijarhom i obnoviteljem Pećke patrijaršije 1557. godine. Čudan je datum i njegova simbolika za srpski narod, koju Kusturica i Dodik iz njima znanih razloga uporno biraju, jer svi znamo šta Vidovdan znači za nas još od Kosova do današnjih dana?                                        

Ne znam da li su na Emira Kusturicu možda uticale reakcije javnosti i žestoke kritike od prošle godine, kada je na Vidovdan sa Slobodanom Pavlovićem otkrio spomenik turskom veziru koji je sagradio višegradsku ćupriju i druge mostove, ali i džamiju u Rudom te imao značajnu ulogu u islamizaciji i pacifikaciji Srba, pa je zbog toga odlučio da u „svom“ Andrićgradu, koji je napravljen javnim novcima, podigne spomenik braći Sokolović.                                

Emir Nemanja Kusturica, koji je u svom životu prolazio kroz različite faze poput Mehmed-paše i mnogih drugih, ima više motiva za podizanje jednog ovakvog spomenika, i vrlo je jasna simbolika zagrljene braće, vezira i patrijarha. Kusturica očito želi da podizanjem jednog ovakvog spomenika pošalje poruku pomirenja i suživota između Srba i Bošnjaka muslimana. Pitanje je kako se u sve to uspjeva da se uklopi Milorad Dodik, svečani gost koji sa Kusturicom treba da otvori spomenik pred kamerama svog RTRS-a, koji će naravno uživo prenositi cijelu ceremoniju?                                 

Sva Dodikova politika koncipirana je na stalnom podizanju tenzija i sukobvljavanju sa bošnjačkim političarima, koji nažalost dobrim dijelom vode istu politiku i odlično međusobno sarađuju međusobno nabacujući loptice. Dodik ovim sukobima sebe želi da predstavi kao nekog tobožnjeg zaštitnika Srba i Republike Srpske, iako svoje sunarodnike masovnije iseljava i protjeruje nego što su to radili Turci, i sistemski razara institucije na kojima počiva Republika Srpska, i tako pokušava da skrene pažnju javnosti sa teške sveopšte otimačine, teške ekonomske, bezbjednosne, populacione i privredne situacije u Srpskoj. Dodik prkosi i Vučiću, i vodi politiku koja je potpuno suprostavljena stavovima Srbije. Zbog svoje nakaradne i retrogradne politike, koja je pogubna za srpski narod, Dodik bi svakako trebao biti poslednja osoba koja treba da otvori spomenik koji u sebi ima jasnu simboliku pomirenja među narodima.                                         

Za koji trenutak na RTRS-u će početi prenos ceremonije iz Andrićgrada, i biće jako zanimljivo vidjeti kakve će poruke Dodik poslati. Jedan od zadataka najnovije Kusturičine predstave svakako je marketing i pokušaj „vađenja“ svog prijatelja čiji rejting sve više pada, i koji je jako zabrinut od kako je spoznao da uprkos velikim novcima i pritisku, prvi put od dolaska na vlast 2006. godine njegov SNSD ima manje od 30% podrške birača. Kusturica je uspješno opsluživao mnoge, od Miloševića, Mila Đukanovića, Koštunice do Dodika, i nema sumnje da će odlično znati da novom vizijom i projektom unovči i poslednju predstavu sa spomenikom braći Sokolović ukoliko prijatelj ostane na vlasti nakon oktobra 2018 .                                

Ostaje da se vidi da li će spomenik, koji pomalo podsjeća i na socrealizam, doprinijeti ideji koja je svoj vrhunac na ovim prostorima doživjela krajem 19-og vijeka, neposredno prije velikih ratova i stradanja na ovim prostorima, a iza kojih su uvijek stajale velike sile i njihovi interesi bazirani na podsticanju sukoba i podjela među narodima, kako bi se njima lakše upravljalo.