palpal

Virgo intacta Čubrilović

Čubrilović.jpg

Virgo intacta Čubrilović

Šnjegota nije nevin, stručno je ustvrdio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, zadovoljno komentarišući ostavku glavnog revizora Republike Srpske. Čubrilović i Šnjegota su stari poznanici, dugo vremena su skupa radili u Vladi, Čubrilović kao ministar saobraćaja a Šnjegota kao pomoćnik ministra finansija, i sigurno je da Čubrilović zna slabe tačke i rupe koje bi on i njegovi koalicini partneri ciljali da se Šnjegota nije povukao pred prijetnjama, ucjenama i pritiscima.

Ne znamo na kakvu je tačno nevinost mislio Čubrilović, ali je pitanje da li je on virgo intacta, kako se na latinskom i u medicini nazivaju netaknute djevice. Čubrilović je više od tri decenije aktivan u politici, još prije rata u vrijeme komunizma bio je direktor državnih preduzeća, on i njegov šef Pavić punih 20 godina kontrolišu saobraćaj i puteve, i pitanje je da li je uspio odoliti brojnim izazovima, dogovorima i iskušavanju đavola. Sigurno je mnogo lakše nestašnim mladim djevojkama da u bordelima među zgodnim muškarcima odole iskušenjima i sačuvaju svoju nevinost, nego ministrima u raznim Dodikovim vladama da ostanu nevini i nedužni u bolesnom ambijentu velikih zloupotreba, pritisaka i iskušenja. Poznato je da je upravo nemoralno ponašanje i poslovni promiskuitet, umješnost u namještanju tendera i izvlačenu budžetskih novaca kroz male rupice u tajnim aneksima ugovora, glavna preporuka za nekog da bude Dodikov ministar, direktor i funkcioner, pa je čudno što baš Čubrilović javno govori o nečijoj nevinosti. Nedeljko Čubrilović je u vrijeme najvećih afera sa gradnjom auto-puta prema Gradišci ili puteva kroz Srebrenicu obavljao funkciju direktora Puteva Srpske, a potom i ministra saobraćaja, kroz Čubrilovića, tj. kroz njegove ruke, prošli su brojni sporni tenderi vrijedni stotine miliona maraka, i sigurno da nije Čubrilović ostao virgo intacta, nevina Miloradova djevica. Mnogo je izvjesnije da je kroz Čubrilovićevu rupu prošlo mnogo više miliona nego kroz Šnjegotinu, i predsjednika Skupštine nikako ne amnestira činjenica da pravosudni organi nisu radili svoj posao, zbog pritisaka i korupcije prekinuli brojne istrage o zloupotrebama prilikom gradnje puteva.

Čubrilovićevo pominjanje nevinosti mnogima je zaparalo uši, i zato bi predsjedniku Skupštine bilo mnogo pametnije da više ne govori puno o etici, medicini ili ginekologiji, zavisno na kakvu je nevinost konretno mislio tokom svog obraćanja novinarima, već da se drži svojih tema i recimo poredi rast broja putnika na aerodromima u Mostaru i Trebinju.

Nebojša Vukanović