Верификација мандата и понижење

Централна изборна комисија БиХ није мјеродавна, и Милорад Додик треба да верификује који су то кандидати ДНС-а освојили посланички мандат и могу бити у његовој скупштинској већини, а који су недостојни да уђу у посланичке клупе. Овакву осионости и бахатост, али прије свега шамар у лице и јавно понижење, као што је Додик опалио жестоку пљуску Марку Павићу, одавно није виђен на нашој политичкој сцени. Додик је одлучио да искористи прву прву погодну прилику и згази „кључног партнера из најдуже балканске коалиције“ како би створио једноумну већину и парламент који треба само да верификује и спроводи његове замисли и одлуке. Изјава да ће Чубриловић бити нови-стари предсједник Народне скупштине Републике Српске потврђује стеијемљење да Додик буде неприкосновени кадровик и владар не само у СНСД-у, већ и осталим партијама, тзв „коалиционим партнерима“!

Павић упорно тихује, прима мучке ударце испод појаса и гледа како у Додиковим чисткама нестају његови кадрови. Сигурно се у себи дубоко каје што је упао у замку и смртоносни загрљај невјерног и бескрупулозног партнера, који га је искористио и отредао првом приликом. Питање је до када ће ћутати, трпити понижења и чекати да га Додик потпуно прегази и уништи, или ће искористити прилику да му узврати жесток ударац, директ у чело.

Најављена продаја Љубије је права прилика за реванш, јер уколико се супростави распродаји Српске и продаји Рудника Љубија, Павић ће добити подршку својих суграђана и јавности Српске, повратити позиције и донекле се искупити за вишегодишње учествовање у удруженом злочиначком подухвату, организованој пљачки народа и државе. Павић и даље има јако упориште и подршку и Приједору, и уколико стане на страну народа може се извући из клопке у коју је сам упао.

Уколико Павић настави да тихује, дозволи понижења и гажење, препусти се да га Додик потпуно самеље, завршиће као одбачена крпа на сметљишту историје. Уколико се супростави, стане у заштиту својих људи и супростави се распродаји Љубије и природних богатстава Српске, остаће политички фактор и опстаће на политичкој сцени. Питање је само има ли старац Марко од стотину љета снаге и храбрости да стане на пут хијенама, и колико има подршке и контроле над посланицима у својој партији. За сада су двије трећине посланика ДНС-а под његовом а трећина под Додиковом контролом, али какво вријеме буде одмицало ситуација ће бити све тежа.

 

Небојша Вукановић