Velike laži Zeljkovića, turisti opremaju i bolnicu u Doboju

Nije majka klela sina što se kockao već zato što se javio. Ova poslovica odnosi se i na direktora Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Branislava Zeljkovića, supruga uvažene narodne poslanice razjedinitelja Mirele Zeljković Kajkut. On je nemuštim pokušajem pravdanja kriminala i pljačke naroda putem namještenih tendera i naduvanih faktura, samo još dublje potonuo u blato i ogolio kriminal.

Zeljković tvrdi da je Turistička organizacija „Travel for fan“ bila dio grupe dobavljača u konzorcijumu sa firmom „Promeding D.O.O“ iz Laktaša,  koja je dobila posao vrijedan 1,8 miliona maraka, ali Ugovor i obavještenja o nabavci potvrđuju da Zeljković krupno masno laže.

Vrijednost nabavke nije 1,8 miliona maraka, kako tvrdi Zeljković, već milion više, skoro 2,8 miliona maraka (2 388 500 KM bez PDV-a). Takođe, posao nije dobio nikakav konzorcijum i grupa ponuđača, kako lažno u svom Dopisu kaže Zeljković, već samo Turistička kompanija „Travel for fan“ koja nije registrovana za promet lijekova i medicinske opreme.

I dobojska bolnica „Sveti Apostol Luka“ nabavila je maske i zaštitnu opremu od iste turističke agencije, za skoro 150 000 maraka (127 000 bez PDV-a), takođe pregovaračkim postupkom bez obavještenja o javnosti, čime su direktor bolnice i Uprava počinili teško krivično djelo.

Zeljkovića bi policija odmah trebala uhapsiti, jer je „pregovarao“ sa turističkom agencijom o nabavci medicinske opreme, iako to nije njena djelatnost. Vlast je i uvela vanredno stanje kako bi pod izgovorom navodne hitnosti mogla da vrši direktne kriminalne nabavke i nekažnjeno radi šta hoće da narodnim novcima. Kada firma ili ustanova koristi postupak direktnog pregovora bez objave obavještenja u javnosti, niko, osim firme sa kojom se „pregovara“, nema mogućnost da se prijavi i učestvuje u nabavci, a tek kad se ona provede samo se objavi obavještenje ko je dobio posao i po kojoj cijeni, pa se tako eliminiše konkurencija.

Zeljković je odabirom Turističke agencije, koju vodi pričali student medicine, eliminisao iz postupka nabavke sve firme koje se bave trgovinom medicinskom opremom, pa bez obzira na cijenu, koja je previsoka, i da je niža od tržišne morao bi završiti u zatvoru, ako pravna država bar malo funkcioniše. Resorni ministar Alen Šeranić i „premijer“ Višković morali bi odmah podnijeti ostavke nakon niza skandala i afera koje potresaju javnost, ali i objasniti gdje završavaju silne donacije koje dobijamo, jer svi građani kupuju maske, rukavice, tečnosti.  Da li su i donacije postale predmet trgovine?

 

Bagra koristi vanredno stanje kako bi još više otimala od naroda kriminalnim javnim nabavkama, pa nakon ratnih imamo i pandemijske profitere, a sporne nabavke pokretne bolnice, preskupi avionski prevoz, dogovorena kupovina medicinske opreme i gradnja garaže za KBC od nevjerovatnih 35 miliona maraka, pokazuju da su bahati krajnje beskrupulozni, i da nemaju granica niti bar malo odgovornosti za ono što rade.

 

Nebojša Vukanović