Величанствена и важна побједа

Локални избори у Рудом одржани су у веома тешком тренутку за опозицију у Републици Српској, која је у фази консолидације након октобарских избора, бројних издаја, роварења, сплетки и прелијетања у сопственим редовима, који су и главни узрок лошег резултата. Без било чије значајније  подршке, сами против свих, Рато Рајак, др Саво Суботић и још неколико опозиционих политичара из Рудог побиједили су мафијашки машинерију режима и огроман новац, прије свега својим угледом, досадашњим радом и поштењем. Иако се ради о малој локлној заједници, побједа је веома важна из више разлога, а осим Додика жесток ударац претрпели су и Лука Петровић и челници СНСД-а из Вишеграда који су данима сплеткили по Рудом.

Прије свега тежак пораз ће показати бахатим режиму да не може све да уради притисцима, уцјенама, куповином, застрашивањем и разним врстама политичког насиља. Иако систематски разорено негативном селекцијом и рушењем свих моралних норми, друштво и народ су показали да је ипак остало довољно здравог ткива које ће препознати поштење, част и марљив рад, и бити нуклеус за катарзу која мора да се догоди ако Република Српска и њен народ желе да преживе мрачни период владавине најгорих.

Пораз режима у Рудом зауставиће донекле насиље, куповину одборника и покушаје гушења и рушења власти у другим локалним заједницама гдје су начелници из редова опозиције. Прије свега мислим на Теслић, али и још неке средине, јер након политичког шамара у Рудом, тешко да ће се Додик одлучити за опозив Милана Милићевића, који је показао да је тврд орах и неоспоран ауторитет у свом крају.

Чека нас дуга и тешка борба против зла које се надвило над народом и пријети да на потпуно уништи. Ипак, мала искра и свјетло на крају тунела може да запали пламен истине, правде и слободе, и величанствена, витешка и часна побједа у малом Рудом је веома важна за даљу борбу против Мафије, зла и накарадног система.

 

Небојша Вукановић