palpal

Večeras promocija nove knjige Nebojše Rudana u Muzeju Hercegovine

Poznati  trebinjski advokat i pisac Nebojša Rudan, nakon obimnog istraživanja arhivske građe,  istorijskih izvora i dokumenata, razgovora sa svjedocima i potomcima žrtava, napisao je novu knjigu, istorijski roman „Čovjek koji je počeo smrt“ posvećenu zločinima komunista i Vlada Šegrta u Hercegovini. Rudan vrlo hrabro i otvoreno piše o skrivenim stranama istorije, o kojima se decenijama nije smjelo govoriti, lijevim skretanjima, bratoubilačkom ratu i nepotrebnom masovnom stradanju nedužnih hercegovačkih seljaka i civila tokom Drugog svjetskog rata u Hercegovini, zločinima i ideološkom ratu komunista protiv srpskog naroda. Samo u prva tri mjeseca ratne 1942. godine, prema podacima i Arhivi partizanskog komesara Vasa Miskina Crnog, u Hercegovini je postradalo 500 ljudi.

Rudan  razbija stereotip o nepogrešivosti i čistunstvu partizana i komunista, govori kako su nedužni hercegovački seljaci strijeljani po kratkom postupku, nakon prijekog suda i kratkog tragikomičnim suđenja U ime naroda, pod optužbom da su petokolonaši, trockisti i kolaboracionisti, samo ako se posumnjalo da nije odan Titu i Partiji. U posebnom dijelu knjige, ironično nazvanom žitija partizanskih svetaca, Rudan piše biografiju Petra Drapšina, Vlada Šegrta, Dragice Pravice, Save i Pavla Kovačevića..

Nema sumnje da će i najnovije književno djelo Nebojše Rudana, kao i mnoge knjige koje je ranije objavio, izazvati rasprave i reakcije u javnosti, a vjerujem da je to bio i jedan od ciljeva autora prilikom pisanja ove knjige. Mediji i portali u Hercegovini uglavnom su pod kontrolom vlasti, potomaka i nasljednika komunista, pa je zbog cenzure i medijske blokade malo Hercegovaca i Trebinjaca upoznato sa večerašnjom premijernom promocijom Nebojše Rudana u rodnom Trebinju, pa autor poziva građane da večeras u 20 časova dođu u Muzej Hercegovine po svoj primjerak knjige „Čovjek koji je pleo smrt“ i čuju zanimljive istorijske činjenice o kojima se decenijama ćutalo.

 

Nebojša Vukanović