palpal

Već smo zaboravili pukovnika Lukajića

Krajem juna pripadnici Hrvatske granične policije, zbog navodnih optužbi za ratne zločine na tajnim potjernicama, uhapsili su na Graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo pukovnika Daneta Lukajića, a javnost i naš narod izgleda da su već zaboravila oficira Vojske Republike Srpske. Pukovnik je uhapšen na granici na putu za Jadovno, Velebit i Šaranovu jamu, na obilježavanje masovnog stradanja Srba od ustaške ruke u genocidu počinjenom 1941. godine.

Hrvatska je našem pukovniku odredila mjesec dana pritvora, i posle prvih reakcija zvaničnika Srpske i Srbije i osude hapšenja, nekako je utihnulo interesovanje javnosti za pukovnika koji leži u hrvatskom zatvoru. Prošlo je tek 20 dana a već smo zaboravili pukovnika Vojske Republike Srpske, umjesto da se angažuju advokatski timovi za odbranu, i vrši pritisak na Hrvatsku da ga oslobodi, objavi spiskove osumnjičenih i prestane sa hapšenjima srpskih vojnika i oficira. Mediji i brojne organizacije u Federaciji su godinama pratili proces Iliji Jurišiću i uložili veliki napor da se oslobodi jedan od odgovornih za napad na Tuzlanski kolonu i nedužne vojnike JNA, i takav odnos prema borcima trebao bi nam služiti za primjer. Srbija i Republika Srpska treba da ulože maksimalan napor da zaštite od progona svakog svog državljanina, a posebno svoje oficire i vojnike koji su se borili za državu i opstanak našeg naroda na ovim prostorima.

Od kapetana Dragana i pukovnika Lukajića, do đenerala Mladića i haških zatočenika, mnogo srpskih heroja je nedužno utamničeno zbog borbe za odbranu naroda i države, i naše vlasti nikako ne bi smjele da ih zaborave i zapostave, već u svakom trenutku pokažu poštovanje za njihovu žrtvu.

 

Nebojša Vukanović