Vanredno stanje zbog četvoro zaraženih?

Zdravlje stanovništva je najvažnije, i kao laik ne želim tumačiti odluku Vlade, koja je juče zabranila javna okupljanja i obustavila nastavu u školama, ali je puno nelogičnosti i pitanja na koje bi zvaničnici trebali dati odgovor javnosti.

Ili zvanični podaci o broju zaraženih korona virusom i oboljelih u Republici Srpskoj nisu tačni, navodno su zaražene 4 osobe i niko od njih na sreću nije životno ugrožen, ili postoje neke krajnje i skrivene namjere uvođenja vanrednih mjera, zabrane okupljanja i obustave nastave u školama, jer je nemoguće da se zbog 4 osobe uvodi neka vrsta vanrednog stanja.

Da li je moguće da se zbog samo četiri zaražene osobe parališe Republika Srpska i njen obrazovni sistem? Zašto Vlada kriju informacije i stvarni podaci od građana?

Zašto Srbija, Hrvatska, Federacija BaH i niko u okruženju nije uveo slične mjere?

Kako je moguće da se zbog navodne zaštite zdravlja obustavlja nastava u školama a ne zatvraju se vrtići i predškolske ustanove? Zar nisu mala djeca ranjivija i osjetljivija od starije djece i ostalih kategorija stanovništva, trebali biti najzaštićeniji, i kakvo je smiješno obrazloženje premijera da vrtići rade kako bi zaposleni roditelji imali gdje ostaviti svoju djecu? Zar nije zdravlje djece važnije od posla?

Da li je zdravstveni sistem spreman za ovakve vanredne situacije, zašto nije i zašto nema dovoljno testova u bolnicama?

Zašto se zabrana okupljanja ne odnosi na rad recimo diskoteka ili velikih tržnih centara, jer se i tamo na malom prostoru okuplja veliki broj ljudi?

Ako niko nije zaražen u Hercegovini, Semberiji ili Romaniji, zašto se uvode vanredne mjere, i da li su u Vladi i Ministarstvu prosvjete svjesni vreline i uslova rada u školama u Hercegovini o Vidovu danu, ako se časovi budu tada  nadoknađivali a nastava i školska godina produžila?

Da li se zabranom okupljanja građana pokušavaju sprječiti aktivnosti, najavljena okupljanja i protesti opozicije, da li sve ima političku pozadini i da li vladine mjere imaju neke skrivene namjere?

Puno je pitanja bez odgovora, a premijer i ministri, koji su juče donijeli ovu odluku, trebali bi da daju odgovore javnosti na ova i još neka važna pitanja.

 

Nebojša Vukanović