Vandredno stanje u Studentskom centru nakon pisanja

Od juče, nakon što sam objavio slike crnih zidova, vlažnih i neuslovne soba u kojima borave studenti, vlada pravo vandredno stanje u banjalučkom Studentskom centru „Nikola Tesla“. Uprava Doma na sve načine pokušava od javnosti da sakrije skandal i neuslovne sobe u kojima borave studenti samo par dana nakon rekonstrukcije Doma. Moleri kreče zidove i plafone u sobama, a prvo su okrečene sobe 321 i 421 u kojima su zidovi najviše pocrnili od velike vlage. Uprava traži od zaposlenih i studenata da ne daju nikakve izjave novinarima i ne šalju fotografije, kako bi se problem sakrio od očiju javnosti

Dan nakon pisanja napokon je raspremljena i čitaonica, a stolovi i stolice su izneseni u hodnikn. Ipak čitaonica još nije otvorena i studenti je ne mogu koristiti za spremanje ispita.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture dalo je 3 000 000 maraka firmi „Proda Mont“ iz Doboja, li je očito da su radovi loše izvedeni, i da nadzor, Direkcija za obnovu Republike Srpske, nije uradila svoj dio poska kako treba, i dozvolila je izvođaču da radove izvede u skladu sa našom starim poslovicom – drži vodu dok majstori odu. Ministarstvo prosvjete, MUP Srpske ili Vlada trebali bi formirati istražni tim kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za  loše izvedene radove, gdje su isparili silni novci i ko je odgovoran za „fušerenje“ i javašluk.

Krečenjem se neće riješiti, već samo privremeno prikriti problem, jer je očigledno da vlaga ulazi spolja, i da je problem u lošoj fasadi i hidro-izolaciji. Pomno ću pratiti i dalje šta se dešava u Studentskim domovima i o tome izvještavanje javnost, ali ću tražiti da Ministarstvo prosvete formira Istražni tim koji će utvrditi čija je odgovornost za brojne propuste i loše izvedene radove.

 

Nebojša Vukanović