palpal

Uzaludna prepucavanja u stilu Kurte i Murte

169431_banjaluka01-mladen-bosic-sds-milorad-dodik-snsd-foto-d-bozic_f.jpg

Uzaludna prepucavanjau stilu Kurte i Murte

U poslednje vrijeme svjedoci smo iznenadnih prepucavanja i međusobne razmjene optužbi Milorada Dodika i Mladena Bosića. Poslije trogodišnjeg dubokog sna i vrlo dobre saradnje dvije najveće stranke u Republici Srpskoj na više nivoa vlasti, u SDS-u su shvatili da je vrijeme da krenu sa napadima na vlast kako bi polarizovali javnost i iskoristili ogromno nezadovoljstvo građana sveopštom situacijom i katastrofalnim životnim standardom u Republici Srpskoj. Bosić i Dodik međusobno se optužuju i stavljaju sebe u prvi plan, i time grade poziciju za predstojeće izbore.
Već dugi niz godina svjedoci smo nezabilježene pljačke naroda i sistematskog uništavanja Srpske i njenih institucija, ali u SDS-u nisu bili gromoglasni u kritikama vlasti iako su imali neiscrpan materijal i mogućnosti da bar pokušaju da obuzdaju beskrupulozne grabljivice koje su isplivale na površinu. Razlog je više nego očigledan. Od Bileće, Foče, Doboja do zajedničkih organa dvije stranke su imale odličnu saradnju, a izjave nekog poslanika ili nižerangiranog partijskog službenika SDS-a o zloupotrebama vlasti bile su samo maska i paravan kako bi se naivnom narodu zamazale oči. Čim bi kritika bila malo oštrija, Dodik bi zaprijetio smjenom ministra Šarovića i drugih službenika u unosnim državnim agencijama, pa bi po automatizmu kritike splasnule zarad vitalnih nacionalnih interesa, jedinstvenog nastupa i odbrane Srpske u Sarajevu. Gladnom narodu je dogorjelo do nokata, pa su u SDS-u shvatili da je pravo vrijeme da krenu sa kritikama i predizbornom kampanju, a fotelja bivšeg nam predsjednika ponovo je dovedena u pitanje. I jedni i drugi vrlo dozirano iznose pomalo prljavog veša u javnost, a kada bi se otvorile sve karte i pokazao sav veš, ni vode Amazona i Nila ne bio bile dovoljne da ga operu.
I mi Krkobabića za trku imamo, pa vidjevši da je Dačić sa penzionerima sa ivice cenzusa za kratko vrijeme došao do premijerske fotelje, i Mladen Bosić razgovarao je sa liderom najstarije i veoma brojne populacije koji je nakon sedam godina provedenih u vlasti shvatio da Vlada i ne radi baš najbolje svoj posao! Do izbora je ostala godina dana, pa su partije i njihovi lideri počeli polako da kopaju rovove, pripremaju saveze i koalicije i kuju plan kako da ponovo pridobiju povjerenje glasača i dokopaju se vlasti. Logično je pitanje šta to stranke i njeni lideri imaju da nam ponude. Poslije rata na vlasti smo prvo imali SDS koga je zbog kriminala zamijenio Dodik, pa je njegov loš rad narod 2001. kaznio smjenom i povratkom SDS i njegovih koalicionih partnera. Ni u drugom mandatu se nisu značajnije popravili, pa je iz nemoći i zbog kratkog pamćenja naivni narod 2006. ponovo ukazao povjerenje Dodiku i SNSD-u. Mile je u prvom mandatu bio još i dobar, kako nas je sa bogatim iskustvom poharao i opljačkao u drugom mandatu, pa novokomponovani opozicionari sada očekuju da narod zbog nezapamćenog zuluma savremenih dahija zaboravi sve njihove promašaje i prljave poslove u prošlosti i da im po treći put pokloni povjerenje.
Kada su doživjeli debakl 2006. u SDS-u su pošteno priznali da ih je narod kaznio za loš rad i kriminal, i da moraju da izvuku pouke i pročiste svoje redove. Čavić i Kalinić iz ličnih motiva i neostvarenih želja napustili su SDS, ali je većina starih članova zadržala vodeće pozicije u stranci. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad, i dovoljno je obići samo nekoliko opština u Hercegovini i vidjeti kakve nam promjene donose stranke „opozicije“ kada se udruže. SDS, PDP radikali, Čavić, Krsmanović & co po prvi put su se ujedinili 2010. u Bileći, a poslije dvije godine iza sebe su ostavili 3 500 000 miliona kredita i 3 500 000 budžetskog deficita bez ijednog novog proizvodnog radnog mjesta. Slična koalicija prošle godine napravljena je u Trebinju, i za godinu dana nije asfaltirana ni najmanja ulica (valjda hoće bar pred izbore naredne godine), a gradonačelnik Vučurević uskoro će pored prodaje više vrijednih nekretnina uzeti još 2 500 000 kredita kako bi isplatio plate za sve tri nove sekretarice i 50-ak partijskih aktivista koje je za kratko vrijeme uspio natrpati u administraciju i gradska preduzeća.
Rana predizborna trgovina, i nadmudrivanja opozicionih vođa oko toga ko će biti kandidat za koju funkciju, ko će biti predsjednik, premijer, član predsjedništva, ministar, delagat ili direktor nekog javnog preduzeća jasno nam pokazuje šta realno možemo očekivati ako dođe do uobičajene promjene vlasti. Aktuelni režim nas je uništio, opljačkao, zadužio i doveo do ropstva, ali njegova smjena neće biti dovoljna da dođe do poboljšanja. Nama nije potrebna promjena režima već sistema, a uvjeren sam da ga ne mogu mijenjati Titovi pioniri i konformisti koji decenijama obavljaju visoke funkcije. Potrebni su nam sposobni profesionalci koji će obavljati najodgovornije funkcije polažući račune narodu i državi a ne strankama. Potrebni su hrabri, neucjenjeni i pošteni ljudi koji će preispitati imovinu svih političara i njihovih sponzora, pretresti sve račune u državi i inostranstvu i tako obezbjediti sredstva za novi investicioni ciklus, ponovnu industrijalizaciju i zapošljavanje sirotinje. Potrebno je napokon izvršiti lustraciju i svim špijunima i saradnicima domaćih i stranih obavještajnih službi Zakonom zabraniti obavljanje visokih dužnosti i tako skinuti veliko breme sa naroda. Potrebna nam je svježa krv i nova energija koja će povratiti vjeru u bolje sutra narodu koji je klonuo u apatiju. Zbog toga je krajnje vrijeme da prestanu uzaludna prepucavanja, da se političari uozbilje, u drugi plan stave lične interese i sujetu, i napokon shvate ozbiljnost situacije i odgovornost koju preuzimaju u ruke. Ako i sada ponovo padnemo, bojim se da prezaduženi i opljačkani narod i država više neće imati prilika za popravni ispit.

Nebojša Vukanović