Ustavni sud RS oborio Lukin reket i prihvatio Vukanovu apelaciju

Ustavni sud Republike Srpske u potpunosti je prihvatio Apelaciju i Zahtjev Nebojše Vukanovića za ocjenu ustavnosti Odluke Skupštine grada Trebinja o osnivanju Fonda solidarnosti grada Trebinja te uvođenje tzv „solidarnog poreza“, po kojem su svi privredni subjekti u Trebinju sa godišnjim prometom većim od 50 000 maraka, bili dužni da izdvajaju 0,5% od godišnjeg prometa u Lukin tzv „Fond solidarnosti“. Prihvatanjem Inicijative Nebojše Vukanovića stavljena je van snage Odluka SG Trebinja, te će gradske vlasti morati da ugase Fond i donatorima vrate sredstva, otprilike oko 600 000 KM za 2017. godinu, te sličnu sumu koja je bila planirana u 2018. godini.                                                                   

Ovom Odlukom potvrđene su moje tvrdnje da je Odluka Skupštine grada bila neustavna i nezakonita. Odluka je obavezujuća, a Grad Trebinje i gradonačelnik Petrović dužni su da javnim i privatnim preduzećima u najskorijem roku sa kamatama vrate sva sredstva koja su naplatili u proteklom periodu. Neizvršenje odluke Ustavnog suda Republike Srpske povlači krivičnu odgovornost.                                                                                 

Odluka Ustavnog suda Republike Srpske je očekivana, i njom su zaštićena osnovna prava trebinjskih privrednika, jer su spornom odlukom bili u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale. Ukidanjem reketa stvaraju se preduslovi da napokon neki investitor dođe u Trebinje, jer od dolaska Luke Petrovića nijedan domaći i strani investitor nije pokrenuo ni najmanji biznis niti je zaposlio bar nekoliko radnika.                                                                            

Usvajanjem Apelacije na Odluku o osnivanju Fonda solidarnosti zadat je veliki udarac Klanu Luke Petrovića, koji će zbog toga uskoro biti primoran da radi rebalans budžeta u izbornoj godini. Mafijaški sistem, baziran na nasilju, ucjenama, bezakonju i sili, bačen je pod noge institucionalnom borbom, i očekivati je da tragom Ustavnog suda uskoro krene trebinjsko Okružno tužilaštvo i sudovi donošem presude po prijavama koje sam lani podnio protiv čelnika grada Trebinja, HET-a i RiTE Gacko.  Ustavni sud Republike Srpske, na čijem je čelu Džerard Selman, bivši ministar u više Dodikovih Vlada, ogolio je i pokazao svo neznanje i nesposobnost Lukine administracije i širokobrijeških đaka sa kojima se okružio, ali dao i nadu da su istina i pravda dostižne, te povratio dijelom povjerenje u funkcionisanje naših institucija.                                                                                                          

Prihvatanje Apelacije je prvi u nisu koraka i snažnih udaraca Klanu Luke Petrovića, i ispunjenje mog obećanja, koje sam mu dao dan nakon njegove pobjede i lokalnih izbora, da će biti opozvan prije kraja mandata. Cilj akcije je da se Trebinje napokon oslobodi unutrašnje okupacije, i da građani žive slobodno u otvorenom gradu jednakih mogućnosti i prava za sve, a ne samo za podobne.

 

Na kraju želim posebno da se zahvalim Slaviši Rakoviću i Aleksandru Gutalju, svojim pravnim savjetnicima i saradnicima, na pomoći prilikom pisanja Apelacije za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu Republike Srpske.

 

 

Nebojša Vukanović