Усташки графити и пријетње Милораду Вукановићу у центру Дубровника!?

Срамно и недопустиво! У центру Дубровника, на потпорном зиду код сједишта дубровачког Водовода, исписан је пријетећи графит са усташком иконографијом упућен предсједнику Српског националног вијећа града Дубровника и Дубровачко-неретванске жупаније Милораду Вукановићу. Осим усташког слова „У“ , навстичког кукастог крста и натписа „НДХ“ који симболизује зглогласну Павелићеву и Хитлерову фашистичку Независну Државу Хрватску, исписан је и пријетећи графит „Милораде нека нека, усташка те јама чека“ !?

Графит је исписан други дан православног Божића и само дан након гостовања Милорада Вукановића у емисији „На дневној бази“ на локалној дубровачкој телевизији, гдје је говорио о обичајима за Божић, положају Срба у Дубровнику и Хрватској.

Ово је велика срамота за град Дубровник, све Дубровчане и Хрватску, јер је недопустиво да 75 година након Другог свјетског рата неко велича фашисте, Хитлера и НДХ, пријети лидеру Срба у јужној Далмацији и Дубровнику, који је прогоњен и за вријеме рата, избачен са Свеучилишта гдје је радио као професор, а једно вријеме био је и утамничен у хрватским затворима.

Прије неколико година усташки графити били су исписани и на зиду Саборног православног храма у Старом граду, а тадашњи сјајни градоначелник Андро Влакушић, који је доста допринио смиривању тензија и толеранцији, одмах је осудио вандалски чин, посјетио СНВ и Миорада Вукановића, тражио од полиције да открије и казни починиоце, те наредио да се графити одмах уклоне.

Очекујем да садашњи градоначелник Дубровника ХДЗ-ов Мато Франковић учини исто, као стара и нови предсједник Хрватске, јер су пријетње камом, јамом и ножем једном од лидера Срба у Хрватсој недопустиви, да се открију и ухапсе аутори графита, који би за ово (не)дјело у Њемачкој били кажњени вишегодишњом робијом, и да градоначелник Франковић напокон престане да даје тешке непримјерене и увредљиве изјаве уперене  против Срба и Требињаца.

Истовремено у Требињу је бибер спрејом нападнута једна особа и отета јој је торба, а наводно су починиоци навијачи хајдукове „Торциде“ из Дубровника. Одмах је објављена вијест у Требињу да се ради о младима ХДЗ-а, а полиција врши истрагу како би се утврдили сви детаљи. У Дубровнику ради више од 2000 Требињаца и Херцеговаца, и очито да многима није у циљу да се напокон односи између Дубровника и Требиња нормализују, 25 година од завршетка рата, и да односи између два града буду онакви какву су били вјековима уназад.

 

Небојша Вукановић