Ustaški grafiti i prijetnje Miloradu Vukanoviću u centru Dubrovnika!?

Sramno i nedopustivo! U centru Dubrovnika, na potpornom zidu kod sjedišta dubrovačkog Vodovoda, ispisan je prijeteći grafit sa ustaškom ikonografijom upućen predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije Miloradu Vukanoviću. Osim ustaškog slova „U“ , navstičkog kukastog krsta i natpisa „NDH“ koji simbolizuje zgloglasnu Pavelićevu i Hitlerovu fašističku Nezavisnu Državu Hrvatsku, ispisan je i prijeteći grafit „Milorade neka neka, ustaška te jama čeka“ !?

Grafit je ispisan drugi dan pravoslavnog Božića i samo dan nakon gostovanja Milorada Vukanovića u emisiji „Na dnevnoj bazi“ na lokalnoj dubrovačkoj televiziji, gdje je govorio o običajima za Božić, položaju Srba u Dubrovniku i Hrvatskoj.

Ovo je velika sramota za grad Dubrovnik, sve Dubrovčane i Hrvatsku, jer je nedopustivo da 75 godina nakon Drugog svjetskog rata neko veliča fašiste, Hitlera i NDH, prijeti lideru Srba u južnoj Dalmaciji i Dubrovniku, koji je progonjen i za vrijeme rata, izbačen sa Sveučilišta gdje je radio kao profesor, a jedno vrijeme bio je i utamničen u hrvatskim zatvorima.

Prije nekoliko godina ustaški grafiti bili su ispisani i na zidu Sabornog pravoslavnog hrama u Starom gradu, a tadašnji sjajni gradonačelnik Andro Vlakušić, koji je dosta doprinio smirivanju tenzija i toleranciji, odmah je osudio vandalski čin, posjetio SNV i Miorada Vukanovića, tražio od policije da otkrije i kazni počinioce, te naredio da se grafiti odmah uklone.

Očekujem da sadašnji gradonačelnik Dubrovnika HDZ-ov Mato Franković učini isto, kao stara i novi predsjednik Hrvatske, jer su prijetnje kamom, jamom i nožem jednom od lidera Srba u Hrvatsoj nedopustivi, da se otkriju i uhapse autori grafita, koji bi za ovo (ne)djelo u Njemačkoj bili kažnjeni višegodišnjom robijom, i da gradonačelnik Franković napokon prestane da daje teške neprimjerene i uvredljive izjave uperene  protiv Srba i Trebinjaca.

Istovremeno u Trebinju je biber sprejom napadnuta jedna osoba i oteta joj je torba, a navodno su počinioci navijači hajdukove „Torcide“ iz Dubrovnika. Odmah je objavljena vijest u Trebinju da se radi o mladima HDZ-a, a policija vrši istragu kako bi se utvrdili svi detalji. U Dubrovniku radi više od 2000 Trebinjaca i Hercegovaca, i očito da mnogima nije u cilju da se napokon odnosi između Dubrovnika i Trebinja normalizuju, 25 godina od završetka rata, i da odnosi između dva grada budu onakvi kakvu su bili vjekovima unazad.

 

Nebojša Vukanović