palpal

Usnuli Veljko i dosadna panorama Banjaluke

Banjaluka je veoma monotona i dosadna, bar se to može zaključiti po fotografijama usnulog sinčine Veljka kako spava na ramenu mame Cece dok ona razgleda panoramu prijestonice Srpske. Piloti Dodikovog helikopterskog servisa imaju tako meku ruku, i tako nježno, mirno i prijatno upravljaju helikopterom da se Veljko dobro naspavao i pripremio za doček nove godine dok je njegova i srpska majka Ceca nekoliko minuta razgledala Banjaluku i snimila promotivni video za svoje fanove, u kome se odmorni Veljko naprasno pojavljuje čio i naspavan  sa sunčanim naočarima!?

 

Da je Ceca u Banjaluku došla helikopterom Vlade Republike Srpske potvrđuje i njena izjava za PINK BiH data neposredno uoči početka novogodišnjeg koncerta u Banjaluci, u kojoj kaže da se ona i Veljko nisu bojali leta i da su bili opušteni.

Problem nije što Ceca naknadno pokušava obmanuti javnost i brani svoje prijatelje političare, problem je što javnost grubo obmanjuju vladini službenici i Dodikovi bliski saradnici. Nije ovo prvi put da se naši voždovi, i njihovi najbliži saradnici, smiju u lice naciji i vrijeđaju nam inteligenciju. Zar je jeftin, grub i lažni spin o panoramskom humanitarnom letu velike dobrotvorke, koja je za par sati iz Banjaluke odletjela kući sa šestocifrenom cifrom na računu, nešto teži od tvrdnji naših vođa da će nam biti bolje kad poskupi gorivo, Trampovih pozivnica na inauguracioni bal u sedmom redu, odustajanje od referenduma jer nema konsenzusa i podrške kukavica iz izdajničke opozicije, ili spina da dobro živimo i da nismo prezaduženi iako polovinu prihoda dajemo na otplatu kredita???

Nije Ceca dugme, i što se srpska majka ne bi vozikala našim helikopterom, kada se cijele vlastelinske porodice, njihovi kumovi, rodbina i prijatelji, tokom godine vozikaju vladinim avionima i helikopterima od azurne i hrvatske obale do Kipra o trošku budžeta i na grbači naroda? Ako može zamjenik načelnika siromašnog Kalinovika, čuveni Radomir Sladoje zvani Deba, da krstari Mediteranom sa svojom porodicom na luksuznoj jahti, zašto Ceca ne bi doletjela u Beograd o trošku građana Srpske? Narodna poslovica kaže „Kad ide june, nek ide i uže“.

Svima je odavno poznato da je naš predsjednik i Otac nacije veliki kavaljer široke ruke, i da voli da časti svoju dječicu, kumove, partijske drugove i poslovne saradnike tajkune. Problem je samo u tome što ih ne čašćava iz svog džepa, već iz budžeta i IRB-a, od narodnih para koje su sirotinji uzete od gladnih usta. Pa zar Otac nacije nije častio svog sinčinu sa 3 000 000 maraka iz IRB-a da se ne bi drogirao? Zar nisu kćerka i nevjesta otvorile luksuzni restoran „Agape“ u „đurićevoj Boski“ i centru Banjaluke?

 

             

Koliko stotina miliona maraka su iz budžeta dobili razni Stankovići, Čičići, Radišići, Kaldere, Rogulići, a mi se sada sekiramo oko rezervoara kerozina? Zar nije propalo stotine miliona maraka u IRB-u, Banci Srpske i Bobar banci na čašćavanje svojih kumova, rodbine, prijatelja, tajkuna i šarmantsnih dvorskih novinarki sa RTRS-a, a da se niko od odgovornih iz vlasti nije ni počešao a kamoli zabrinuo? Dodik i kamarila i jesu bahati i osioni, ne boje se naroda, ni Boga ni institucija, jer su im mnoga nečovještva i zla do sada prošla nekažnjeno!?

Ne znam da li je Ceca za doček nove godine pjevala pjesmu „Milorade bekrijo sve si pare propio, popio si i livade Crni Milorade“, ali je svakako bio red da se bar na fajrontu odpjeva hit koji je obilježio vladavinu Milorada Bekrije Kavaljera, koji je popio i proćerdao svo bogatstvo, rudnike i livade Republike Srpske ostavljajući iza sebe pustoš, dugove, kredite.

 

I dok su se javnost i gladni građani Srpske raspravljali jel se sinčina Veljko dobro naspavao na maminom ramenu za par minuta panoramskog razgledanja Banjaluke, Otac nacije već je istim helikopterom sletio u Trebinje i izmamio osmjeh slavljeniku Grigoriju. Grigorijevo srdačno rukovanje sa bekrijom Miloradom i don Lakijem Lučianom Petrovićem, širok osmjeh i neskriveno oduševljenje govore više od hiljadu riječi.

Prije par mjeseci Grigorije je lično svojim potpisom uzeo novih 1 100 000 maraka od prodaje zemljišta u bivšoj kasarni VRS, kojim ga je 2009. darivao kavaljer Milorad, i o čemu ću ako Bog da opširnije da pišem dok prođu Božić i praznici. Osmjeh i osuševljenje govore da je kavaljer ponovo bio široke ruke, i da je Grigorije dobro utvrdio pazar pred oktobarske izbore. Nebitno je da li će se vozati luksuznim mercedesima, jahtama, helikopterima ili avionima, ključno je da su kavaljer Milorad, Grigorije i Laki Lučijano sklopili još jedan račun u kome je narod krčmar, kako bi naivne Hercegovce u oktobru ponovo žedne preveli preko vode, i onda se još se još 4 godine vozikali, arčili i uživali na narodnoj iskrivljenoj grbači.

 

Nebojša Vukanović