palpal

Ukinuti akcizu na plin LPG i ekološka goriva

Zagađenje vazduha i povećanje koncentracije opasnih čestica u velikim gradovima i kotlinama postaje alarmantna, a činjenica da su Sarajevo, Beograd i drugi gradovi regiona na vrhu svjetske liste najzagađenijih gradova svijeta, ispred Nju Delhija, Šangaja i drugih velikih metropola poznatih po nezdravoj sredini, pokazuje koliko je situacija ozbiljna. Danas i juče boravio sam u Sarajevu, i neopisivo je i nevjerovatno kako je magla gusta a suv i zagađen vazduh iritira grlo posle svega nekoliko minuta boravka na otvorenom.

Smatram da vlasti treba da podstaknu građane da više koriste ekološka goriva za ogrev i prevoz umjesto čvrstih goriva. Prije dvije godine vlasti i Akcizna koalicije SDA-SNSD-HDZ, su uvele akcizu na tečni naftni gas (LPG) i značajno povećale cijenu ovog, ekološki najprihvatljivijeg goriva, pored vozila na struju koja su preskupa za građane. Između ostalih mjera i ograničenja saobraćaja za starija dizel vozila u urbanim centrima, smatram da bi ukidanje akcize i poreza na plin i smanjenje cijene registracije na vozila koja koriste plin, bila jedna od mjera koja bi brzo dala rezultat.

Predlažem da neko od poslanika i delegata Predstavničkog ili Doma naroda pokrene inicijativu i da Parlamentarna skupština BiH na nekoj od narednih sjednica razmatra Odluku o ukidanju akcizu na tečni naftni gas, jer je zdravlje ljudi i građana na prvom mjestu. Bolje je smanjiti malo prihode nego novac koristiti za skupa liječenja građana. Stanje je toliko ozbiljno da zahtjeva radikalne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje građana, jer će se sigurno osjetiti posledice višemjesečnog trovanja građana i štetan uticaj otrovnog vazduha.

 

Nebojša Vukanović