U Uzdolju kod Knina sa Borisom Petkom, velikim privrednikom i delijom!

Boris Petko prije 17 godina vratio se u selo Uzdolje kod Knina, a široj javnosti postao je poznat nakon napada hrvatskih huligana i ekstremista koji su pretukli goste u njegovom kafiću dok su gledali utakmicu Crvene zvezde. Komšije su došle da podrže Petka, pa je njegov bufet bio mali da primi sve goste kada je Zvezda igrala revanš utakmicu sa Jang bojsima u Beogradu.

Petko se bavi ugostiteljstvom, ima svoj kafić „Bufet Petko“, ali su stočarstvo i poljoprivreda primarno zanimanje i izvor prihoda porodice, a svi članovi domaćinstva rade na porodičnom gazdinstvu. Po povratku iz Srbije u Uzdolje i Knin Boris prvo je uzgajao koze, imao je veliku farmu sa više od 400 koza, ali je zbog nedostatak radne snage prešao na uzgoj goveda, i danas na svojoj farmi ima više od 30 rasnih krava.

Majka Iva Petko još je uznemirena i pod stresom nakon napada hrvatskih huligana i ekstremista, i strahuje za sigurnost porodice i ostalih povratnika. Porodica  Petko, kao i većina stanovnika ovog kraja, su velike delije i navijači Crvene zvezde, a Iva Petko govori kako je njen suprug prije rata redovno išao na gotovo svaki meč Zvezde, a poslije čuvene utakmice sa Bajernom 1991. godine jedna stativa sa Marakane završila je upravo u Uzdolju kod Knina.

Treba pohvaliti hrvatsku policiju, jer su dvije patrole bile u Uzdolju pored kafane više sati, jer se igrala utakmica Hajduka pa su se bojali da navijači ponovo ne svrate i naprave incident, i stalnim patroliranjem nastoje zaštiti povratnike i preduprijediti incidente i napade. Možda je slučajnost, ali je nekako i moja posjeta Kninu bila pomno praćena policijskim vozilom i patrolom, koja me je pratila od Uzdolja, preko Biskupije i Kosova polja do Ervenika, ali nemam ništa protiv i svako treba da radi svoj posao.

 

Na kraju slike iz teretane Borisa Petka u njegovoj porodičnoj kuću, koja je sva u znaku Crvene zvezde, govore o strasti i ljubavi prema voljenom klubu, koja je mnogo više od sporta i predstavlja jednu vrstu ponosa i nacionalne identifikacije. Boris ima troje djece sa kojima redovno putuje u Beograd na utakmice. Bilo bi dobro kada bi bilo više povratnika i uspješnih ljudi na rijetko naseljenom prostoru od Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna, Banije i Slavonije. Na putu od Gračaca preko Donjeg Lapca, koji je u užasnom stanju, preko Dobrog sela ka Bihaću za skoro 2 sata vožnje sreo sam svega 2 automobila, od 20 do 22 sata noću, što je pokazatelj koliko su krajevi opustjeli i kako je mali broj stanovnika na rijetko naseljenom prostoru, na kome su do 1991. godine uglavnom živjeli Srbi.

 

Nebojša Vukanović