U Trebinju plivaju auta, u Gacku bageri

Jesenji pljusak potopio je dio rudnika uglja u Gacku, ali i novu skupu mehanizaciju i bagere koji su bili angažovani na skidanju otkrivke. Djeluje nevjerovatno da odgovorni ljudi u Rudniku i termoelektrani Gacko, kao i rukovaoci bagera i mehanizacije, nisu na vrijeme izvukli skupocjene mašine iz nižih dijelova rudnika i tako spriječili da se nađu pod vodom!?

Na potopljenim bagerima pričinjena je velika materijalna šteta i dugo vremena neće biti u funkciji. Iako naivni misle da je u pitanju nemarnost, propust, ljudski faktor ili greška odgovornih, posrijedi je suluda namjera rukovodstva, prije svega direktora Kozomare i Srđana Milovića, da namjerno unište mehanizaciju RiTE Gacko kako bi se što više angažovale privatne „dvorske“ firme, prije svega „Termograding“ tajkuna Žarka Dragičevića.

U svakoj normalnoj državi nakon ovakvog skandala sa potapanjem skupe mehanizacije u rudniku poslije prvog većeg pljuska, sprovela bi se istraga, zatražila smjena i odgovornost svih, od rukovaoca bagera, do tehničkog rukovodstva i izvršnog direktora Rudnika. Nažalost u neuređenom društvu, u kome vlada anarhija, ovakve skupe greške postale su uobičajena i normalna pojava, i nažalost ni ovaj put niko neće odgovarati.

RiTE Gacko je u velikim problemima, a dugoročne i kratkoročne obaveze premašile su 150 miliona maraka. Od nekada najvećeg proizvođača struje, RiTE Gacko se pretvorio u najvećeg dužnika za neplaćenu električnu energiju? Naime, RiTE Gacko trenutno duguje oko 2 miliona maraka Elektro-Hercegovini za struju, a računi nisu plaćeni skoro 2 godine. U Zemlji čuda sve je moguće.

 

Nebojša Vukanović