palpal

U posjeti Višegradu i Rogatici

Danas sam boravio u posjeti Višegradu i Rogatici, gdje sam, u specifičnim uslovima pandemije, razgovarao sa stanovnicima ove dvije opštine na krajnjem istoku Srpske. Nezaposlenost, gubitak perspektive i nade u bolje sutra, masovno iseljavanje stanovništva, posebno mladih, je ključan problem ove regije i opština, kao i cijelog istoka Srpske.

Putevi i infrastruktura su u očajnom stanju, a šuma se siječe nekontrolisano bez ikakve odgovornosti prema budućim generacijama. Potrebno je da Vlada Republike Srpske prekine maćehinski odnos, pomogne razvoj privrede i zapošljavanje kako bi se zaustavile negativne tendencije u društvu.

Poseban problem u Višegradu je paraliza i nefunkcionisanje lokalne vlasti, jer je samovoljni načelnik Mladen Đurević izvršio pravi puč, uz pomoć Vlade Republike Srpske i ministarke lokalne samouprave Senke Jujić. On ne želi da prizna odluke lokalne Skupštine i većine odbornika, koji su legalno izabrani, i pokušava kupovinom i političkom korupcijom promijeniti većinu.

Đurević je organizovao i prevrat, kupujući jednog poslanika Socjalističke partije Srpske, a spekuliše se da je pored pozicije zamjenika načelnika, potpredsjednika Skupštine opštine, dvije direktorske i načelničke pozicije, te 5 radnih mjesta u Hidroelektranama Višegrad, u opticaju i veća suma novca za transfer jednog odbornika i promjenu većine.

Pogledajte više detalja u prilogu BN televizije…