U ponoć prekinuta sjednica Parlamenta

parlament_bih_sjednica_februar_2017_rsa01 (1).JPG

U ponoć prekinuta sjednica Parlamenta

Maratonska sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sinoć je prekinuta nešto prije ponoći. Predsjedavajuća Borjana Krišto konstatovala je u 23:45 da ne postoji kvorum za nastavak sjednice, nakon pauze koju je zatražio predsjednik Kluba odbornika SDP-a Denis Bećirević, pa je sjednica prekinuta. Nakon pauze na sjednicu se vratilo 20 poslanika SDA, HDZ-a, SDS-a, te poslanik novog Nezavisnog kluba Salko Sokolović i poslanik BPS-a Zaim Backović. Poslanici SNSD-a takođe su se prvobitno bili vratili na nastavak sjednice nakon pauze, ali kada su shvatili da oni obezbjeđuju kvorum neophodan za nastavak zasjedanja i oni su ustali i napustili Bijelu salu, pa je nakon kraćeg čekanja Borjana Krišto po Poslovniku morala prekinuti sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

Poslanici SBB-a, SDP-a, DF-a i SNSD svojim nedolaskom na sjednicu su inicirali prekid sjednice na 9-oj tački i raspravi o radu ministra vanjskih poslova Igora Crnadka. Prekidu sjednice prethodilo je više uzastupnih pauza koje su tražili predsjednici Klubova poslanika SDP-a, SBB-a, DF-a i Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka. Burnu sjednicu obilježile su teške rasprave o povredama poslovnika, koje je najčešće inicirao poslanik SBB-a Damir Arnaut. Neozbiljno ponašanje pojedinih poslanika, koji su se nadmudrivali i ponašali kao mala djeca umjesto da predlože i urade nešto konkretno za rješenje nagomilanih problema u najsiromašnijem dijelu Evrope, možda najbolje oslikava teško stanje u zarobljenoj Zemlji čuda. Zanimljivo je da su parlament paralizovali i ponizili upravo oni poslanici iz Federacije koji se najviše zaklinju u BiH i pričaju o patriotizmu.

Godinu dana prije opštih izbora uveliko je počela predizborna kampanja, prepucavanja i trka za jeftinim poenima, i pitanje je kada će se steći uslovi za nastavak prekinute sjednice i normalan rad parlamenta.