U ime oca i sina

Velikom vojvodi Šešelju glas je zadrhtao, usne i lice bili u grču,  samo što suzu nije pustio gostujući uživo na ružičastoj Pink televiziji, govoreći o iskušenjima svoga učenika i nasljednika Aleksandra Vučića. Kamen bi zaplakao kad vidi kako otac dirljivo i emotivno brani svoga političkog sina i kumče Danila. Vojvoda kaže da bi osudio na 10 godina robije ženu koja je napisala neki tvit, jer je u njemu navodno uputila prijetnje djeci predsjednika Srbije. Nisam vidio tvit, osuđujem svako nasilje i prijetnje, ali je čudno gledati kako se Vučić od malignog tumora i metastaze pretvorio u predmet divljenja i obožavanja Vojislava Šešelja !?

Po povratku iz Haga vojvoda Šešelj je tvrdio da ima dva raka, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, te je najavio da će mobilisati sve snage  kako bi srušio izdajnički režim Aleksandra Vučića, koji je nemoralan i opstaje na vlasti zahvaljujući medijskim manipulacijama. Šešelj je tvrdio kako je Vučić neprikosnoveni kralj manipulacije, ali sudeći po suzama koje vojvoda umalo ne pusti u studiju ružičaste televizije, jasno je od koga je učenik učio najvažnije lekcije, i bojim se da će trebati dosta časova i vremena da učenik dostigne svog učitelja!

Vučić se vremenom ipak pretvorio u dobroćudni tumor, dok je otpisani Nikolić i dalje metastaza koga kum napada najjačim hemoterapijama, ne štedići ni kumče, ali ni kumovog sina i gradonačelnika Kragujvca. Šta se dogodilo među kumovima, bivšim radikalima, može se samo nagađati, ali svojim kopernikantskim zaokretims Šešelj je razočarao i iznenadio sve kada je umjesto najavljenog obračuna sa izdajnikom i vođom režima, kako je nazivao Vučića, postao njegova desna ruka.

Na kraju jedno je sigurno. Da se po povratku iz Haga povukao iz politike, pod izgovorom liječenja od teške bolesti, Šešelj bi u Srbiji kod mnogih bio smatran principjelnim političarem koji se žrtvovao u Hagu braneći svoju ideologiju. Ipak, podaničkim ponašanjem i odnosom prema Vučiću, koga je smatrao izdajnikom i pučistom, pogazio je sve što je radio u Hagu i životu, i ostaće zapamćen kao velika nesreća koja je svojim ponašanjem, izjavama, zaokretima i postupcima, nanijela veliku štetu Srbiji i srpskom narou.

 

Nebojša Vukanović