Тужилаштво покренуло истрагу против Луке Петровића

Окружно тужилаштво у Требињу почело је истрагу против организоване криминалне групе коју предводе Лука Петровић, ген-сек СНСД-а, и директор Хидроелектрана на Требишњици Гордан Мишељић. Они се сумњиче да су злоупотребом положаја и овлаштења из члана 347 Кривичног закона Републике Српске, склапањем штетних Уговора и намјештених тендера са унапријед договореним понуђачима, причинили више милиона марака штете ХЕТ-у и јавним предузећима из електро-енергетског сектора.

Прије више од годину дана поднио сам Тужилаштву Кривичну пријаву против Луке Петровића и осталих, са свим пратећим документима и спорним Уговорима, и упорно упозоравао Тужилаштво и јавност да ће ХЕТ претрпити огромну штету и пословати са великим губицима уколико се намјештени послови реализују. Између осталог ради се о пословима постављања облоге на тунелима, склопљеним са фирмама из Федерације вриједним скоро 15 милиона марака, набавци рачунарске и рачунарске опреме, услугама саветовања, анекса на изградњу затвореног базена, бетонирању корита…

Нажалост моја упозорења су се показала основана, јер је ХЕТ прошлу 2017. годину завршио са рекордним губитком од чак 24,3 милиона марака а штета је могла бити спријечена да су тужиоци одмах реаговали, похапсили осумњичене и зауставили реализацију штетних Уговора. Послије више посјета требињском Тужилаштву и разговора са тужиоцима, истрага је напокон отворена, а од тужиоца Жарка Милића сам добио позив да 11-ог јула дам изјаву као свједок и подносилац Кривичне пријаве Окружном тужилаштву и појасним функционисање шема за  извлачење новаца из јавних предузећа.

Правда је спора али достижна, и увјерен сам да ће Петровић, Мишељић и остали одговарати за злоупотребе, и да ће ова истрага бити окончана слично недавној пресуди Уставног суда Републике Српске или одлукама мајског Сабора Српске православне цркве.

 

Небојша Вукановић