palpal

Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Luke Petrovića

Okružno tužilaštvo u Trebinju počelo je istragu protiv organizovane kriminalne grupe koju predvode Luka Petrović, gen-sek SNSD-a, i direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić. Oni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja i ovlaštenja iz člana 347 Krivičnog zakona Republike Srpske, sklapanjem štetnih Ugovora i namještenih tendera sa unaprijed dogovorenim ponuđačima, pričinili više miliona maraka štete HET-u i javnim preduzećima iz elektro-energetskog sektora.

Prije više od godinu dana podnio sam Tužilaštvu Krivičnu prijavu protiv Luke Petrovića i ostalih, sa svim pratećim dokumentima i spornim Ugovorima, i uporno upozoravao Tužilaštvo i javnost da će HET pretrpiti ogromnu štetu i poslovati sa velikim gubicima ukoliko se namješteni poslovi realizuju. Između ostalog radi se o poslovima postavljanja obloge na tunelima, sklopljenim sa firmama iz Federacije vrijednim skoro 15 miliona maraka, nabavci računarske i računarske opreme, uslugama savetovanja, aneksa na izgradnju zatvorenog bazena, betoniranju korita…

Nažalost moja upozorenja su se pokazala osnovana, jer je HET prošlu 2017. godinu završio sa rekordnim gubitkom od čak 24,3 miliona maraka a šteta je mogla biti spriječena da su tužioci odmah reagovali, pohapsili osumnjičene i zaustavili realizaciju štetnih Ugovora. Poslije više posjeta trebinjskom Tužilaštvu i razgovora sa tužiocima, istraga je napokon otvorena, a od tužioca Žarka Milića sam dobio poziv da 11-og jula dam izjavu kao svjedok i podnosilac Krivične prijave Okružnom tužilaštvu i pojasnim funkcionisanje šema za  izvlačenje novaca iz javnih preduzeća.

Pravda je spora ali dostižna, i uvjeren sam da će Petrović, Mišeljić i ostali odgovarati za zloupotrebe, i da će ova istraga biti okončana slično nedavnoj presudi Ustavnog suda Republike Srpske ili odlukama majskog Sabora Srpske pravoslavne crkve.

 

Nebojša Vukanović