palpal

Tuka

Svega ima u Božijoj i Lukinoj bašti, i posle gotovo svakog javnog istupa iznova se iznenadimo i nasmijemo biserima njegovih saradnika, direktora i širokobrijeških kadrova. Najpametniji su kad ćute, ali nažalost ponekad moraju da progovore i pokažu svoje skromne intelektualne kapacitete i obrazovanje.

Prekaljeni komunista  Manojlo Ćuk ostao je vjeran staroj Kumrovačkoj školi, i njegovo poimanje novinarstva svodi se na šturo komesarsko i udvorničko izvještavanje koje umjesto objektivnog informisanja, i ima za cilj isključivo zbunjivanje javnosti i hvalisanje vlasti. Ipak kada sam pročitao njegov odgovor na pitanje novinarke portala Direkt, vezano za Jeju Pi D, bivšu Jeju Pi K, ostao sam bez teksta.

Harizmatični Manojlo kaže da ne može otkriti identitet novinara koji rade u Radio i Glasu Trebinja, kako ih ne bi ugrozio, kao da se radi o agentima tajne službe. Novinare Direkta nije interesovao privatni život Jeje Pi D. već činjenica da ona radi formalno, i prima platu, u HET-u, a istovremeno je i partijski cenzor u Glasu Trebinja.

Umjesto da odgovara za zloupotrebe, ostavljanje penzionera na poslu dok omladina godinama čeka posao na Birou, angažman u Partiji i držanje partijskih govora, što je u suprotnosti sa funkcijom direktora javnog medija, Manojlo se poziva na neki samo njemu poznati „Međunarodni kodeks novinara“. Jeja Pi D. nije novinar već partijski komesar, koja je za 4 godine promijenila 3 stranke, PDP, SDS i SNSD, i na kraju nagrađene od Luke funkcijom cenzora zarad vjerne službe u kampanji i botovanja po internetu, i javni podaci o primanjima i angažmanu neće je ugroziti.

Veće gluposti od veće tuke, kao sakrivanje identiteta novinara kao državne tajne, odavno nisam čuo, jer evropski i međunarodni „kodeksi“ upravo su bazirani na potpunoj transparentnosti rada javne uprave, a ne prikrivanju, zloupotrebama i lažima.

Uprkos brojnim manama, Đorđije Đoko Vučinić zvani Suncokret, koji je vjerno služio i dalje služi sve lokalne moćnike, sekretare i komesare, od Vlada Šegrta do Luke Petrovića, ipak je bio intelektualna i ljudska gromada za Manojla i Lukine kumrovačke i širokobriješke đake. Predlažem da Đorđije zamrzne penziju i ponovo preuzme Centar za informisanje, umjesto što iz sjene rukovodi njime, jer je jasno da Manojlo nema kapacitet za funkciju na kojoj se nalazi.

 

Nebojša Vukanović