TRZ Bratunac dobio pokretnu bolnicu iz kasarne u Dužima?

Prije poslednjeg građandkog rata i raspada Jugoslavije, bivša Jugoslovenska narodna armija imala je veliku pokretnu vojnu bolnicu sa svom opremom, koja je bila uskladištena u vojnoj kasarni u selu Duži kod Trebinja, koja je i danas u funkciji u sastavu OS BiH.

U toku Otadžbinskog rata pokretna vojna bolnica nije sastavljena niti korištena, a nakon rata, prema mojim saznanjima iz Oružanih snaga BiH i penzionisanih oficira Vojske Republike Srpske, pokretna bolnica ustupljena je Tehničkom remontnom zavodu Bratunac!

 

Sredinom 1999. godine nekorištena pokretna vojna bolnica iz Duži prebačena je u Bratunac, bez stare medicinske opreme koja je bila zastarila i neupotrebljiva, veći dio opreme je završio u starom željezu i na Obodini, a šta se posle toga dešavalo sa pokretnom bolnicom u Bratuncu nije poznato oficirima VRS i OS BiH. Postoji mogućnost da je upravo stara pokretna bolnica Vojske Republike Srpske popravljena, remontovana i prodata Vladi, bez bilo kakve opreme, te „izložena“ u Zalužanima kao muzejski eksponat, spomenik gluposti, bahatosti i beskrupuloznosti jedne marionetske Vlade.

Svima je sada postalo jasno da je nabavka pokretne bolnice kriminalna, urađena mimo zakona i procedura, plaćena najmanje 15 puta više od realne cijene na tržištu, i da je neko stavio više miliona narodnih novaca u svoj džep. Zarobljena država i pravosuđe ne funkcionišu, pa odgovorni zbog toga izbjegavaju pravdu i procesuiranje iako je i sam „premijer“ Radovan Nejaki Višković nedavno potvrdio da je nabavka šatora zvanog pokretna bolnica bila nepotrebna i predstavlja sulud čin bacanja narodnog novca u vrijeme krize.

 

 

Nebojša Vukanović