palpal

Тројни пакт на годишњицу Олује!

Гледајући потписивање Тројног пакта Додик – Човић – Изетбеговић, и то на годишњицу „Олује“, пада Книна и највећег српског страдања у новијој историји, сјетио сам се поучних ријечи из  Јеванђеља по Матеју у коме се каже:

„У оно вријеме рече Исус својим ученицима – чувајте се лажних пророка који долазе к вама у овчијем одијелу, а изнутра су вуци грабежљиви. По њиховим ћете их плодовима препознати.Бере ли се с трња грожђе или са бодљике смокве? Тако свако добро стабло рађа добрим плодовима, а неваљало стабло рађа плодовима злим.  Не може добро стабло донијети злих плодова нити неваљало стабло добрих плодова. Свако стабло које не рађа добрим плодом  сијече се и у огањ баца.  Дакле по плодовима ћете их њиховим препознати“.

Плодови Тројног пакта су горки и отровни, и ускоро ће то осјетити и они невјерни, који још увијек наивно вјерују да су популисти – „национални лидери“ неке патриоте. Својим потписом, прихватањем даљих европских и НАТО интеграција, цјеловите и недјељиве домовине Босне и Херцеговине, Додик је бацио под ноге две што је причао протеклих мјесеци, али то и није неко изненађење имајући у виду о каквом се бескрупулозном макијавелисти ради. Преко ноћи су се распршиле приче о војној неутралности, блокадама, одцјепљењу и независности Српске, а Додик је пристао на све уступке и понижења како би ушао у Савјет министара БиХ.

Најтеже од свега је што је прихватањем Споразума и услова СДА и ХДЗ-а у веома неповољан и неравноправан положај доведена Република Српска и дејтонски принципи. Бошњаци и Хрвати добили су све кључне ресоре, док ће први пут Срби имати свега два министра, и то у  најмање битним ресорима. Бошњаци и СДА имају посебног разлога за задовољство и славље јер ће контролисати министарства одбране, безбједности и вањских послова. Хрвати су традиционално под своју „шапу“ ставили финансије, правду те цивилне послове, а Срби по први пут од потписивања Дејтона 1995. године  имају само два министра, и то маргиналног Министарства транспорта и телекомуникација те спољне трговине.

Издајник је Тројни пакт потписао на дан пада Книна, Олује и великог страдања, а то није нимало случајно већ веома симболично. Бошњаци никада 11-ог јула не би склапали неки важан уговор, док не прође обиљежавање страдања у Сребреници, нити би Хрвати са Србима потписивали Споразум рецимо 18-ог новембра, када су поражени у Вуковару!  Велеиздајников побратим и десна рука Драган Човић је прије стављања мастила на папир у Сарајеву честитао Колинди дан домовинске захвалности и етничко чишћење Срба из Хрватске, а онда се изгрлио са побратимом Додиком задовоњно ликујући над његовом похлепом и издајом националних интереса, јер Хрвати никада нису имали поузданијег тројанског коња у српском националном корпусу.

О киселим колачима европског радиоактивног политичког отпада, званог Ларс Гунар Вигемарк, сувишно је говорити јер је његова појава контаминирала регион и оставиће трајне последице и неповерење да Европска Унија има иоле добре намјере према овом простору, јер да којим случајем има искрену жељу да нам помогне недостојног Вигемарка би давно повукла и извинила се због његових срамних потеза. Њега ћемо такође, као и потписнике Тројног пакта, памтити по јеванђелским горким колачима, скупом гориву, бодљикавим, љутим и отровним плодовима којима је додатно затровао ионако контаминирану земљу. Горко ће се сва три народа кајати док наредне четири године буду јели горке плодове Тројног босанског пакта, и само је питање шта све још морају прогутати да би увидјели гдје их све ово води!

 

Небојша Вукановић