palpal

Tri karte za Zujevo

images.jpg

Tri karte za Zujevo

Tri karte za Zujevo su propale, a naša tročlana visoka delegacija vraćena sa aerodroma u Tiftu zbog nepotpune dokumentacije potrebne za putovanje. Vjerovatno je mnogima već previše zujanja u glavi od pobratimskog ruskog grada koji se spominje često u javnosti poslednjih dana, ali ovaj događaj mnoge je iznenadio. Braća Rusi su razočarani jer su njihove dugotrajne pripreme za proslavu svečanog dana pale u vodu. Od stepenica moskovskog aerodroma do zgrade sjedišta Orahova-Zujeva nalazili su se crveni tepisi, u prvim redovima bili su najzgodniji mladići i djevojke sa lijepim osmjehom, ulice su bile očišćene, sve životinje osim kućnih ljubimaca bile su zatvorene, milicija, pardon policija, je preduzela sve potrebne mjere kako bi bezbjednost bila na najvećem nivou, ali sve je palo u vodu jer su birokratske barijere spriječile dolazak visoke delegacije. Ni uporno pozivanje Moskve, okretanje nule, slanje ađutanta u ruskom ambasadu u Sarajevu nije pomoglo. Predviđeni razgovori o privrednoj saradnji i međusobnoj razmjeni investicija su odloženi, ali svi se nadaju da naše već pripremljene zalihe meda, vina, rakije i suvih smokava neće ostati zapakovane u podrumima do isteka roka.
Svakako bi bilo vrlo korisno i za naredna putovanja poučno saznati zbog čega su naši prvaci vraćeni sa aerodromskog terminala? Da li je u pitanju neozbiljnost, nemarnost, propust, zaborav, birokratska greška ili su braća iz Zujeva namjerno izostavili neki pečat ili dokument? Opravdanje gradonačelnika da garantno pismo nije bilo pečatirano, i da su ih iz pobratimi sa pečatom čekali na moskovskom aerodromu djeluje neozbiljno jer ako ste dobrodošli pitanje je zbog čega u vrijeme savremene tehnologije „greška“ ranije nije bila ispravljena? U svakom slučaju gradska administracija koja broji 200 radnika nije smjela da dozvoli ovakav propust, i morala je bolje da se pripremi za važnu posjetu. Iako je naša napaćena otadžbina odavno postala zemlja čuda, rijetko su njeni politički prvaci doživljavali ovakva javna poniženja.
Tri avionske karte i nekoliko hiljada maraka su propale, ali valjda sa njima nisu u vodu pali svi razvojni planovi i ideje o velikim investicijama. Vrijeme prolazi, a mi sve dublje tonemo. Na kraju prve godine svog mandata nova vlast uzima 2 500 000 maraka kredita za krpljenje deficita i budžetskih rupa, a da od ponovnog oslobođenja grada u jesen prošle godine nijedna ulica nije asfaltirana. Ne računajući namjenska sredstva za rekonstrukciju vodovoda, prethodna vlast za 8 godina nije ni približno ovoj sumi zadužila Trebinje, a nadamo se da sve kapitalne investicije nove gradske vlasti neće završiti na farbanju fasade na tunelu i stadionu malih sportova u Bregovima.

Nebojša Vukanović