Treća sreća sa trećim kružnim tokom

novi-kruzni-tok-trebinje.jpg

Treća sreća sa trećim kružnim tokom

Prema najavama trebinjskih dvorskih portala, najjužniji grad Republike Srpske uskoro bi trebao dobiti i treći kružni tok na raskrsnici kod bivše kasarne „Luka Vukalović“, u širem centru grada. Vrijedni gradonačelnik sa saradnicima obišao je radove i svojim novinarima saopštio radosnu vijest o gradnji još jednog kružnog toka.

Čudno je da se važni projekti za odvijanje saobraćaju u gradu donose u hodu, stihijski, „ad hoc“ rješenjima, i da se projekti rade ubrzano bez posebnih analiza, stručne rasprave i revizija. Da li postoji dovoljno prostora i adekvatan prilaz za gradnju kružnog toka koji bi zadovoljavao sve standarde, posebno nakon planirane gradnje treće trake na izlasku prema Mostaru?

Iskustvo nas uči da bi trebali biti jako oprezni, jer su prva dva kružna toka srušena, pa potom naknadno popravljana i završena tek iz drugog ili trećeg pokušaja. Naime prvi kružni tok u Trebinju sagrađen je takođe pored kasarne u mandatu bivšeg načelnika Dobroslava Ćuka, samo stotinjak metara dalje od novog koji se planira, ali je morao biti srušen kada se ustanovilo da kroz njega ne mogu proći teretni kamioni sa prikolicom. Naime majstori su nakon završetka radova zamolili vozača firme „Butrex“ da prođu šleperom kroz kružni tok ali je vozilo ostalo zaglavljeno u uskom prolazu, pa se ivičnjak morao rušiti i skraćivati. I drugi kružni tok na južnom izlazu iz grada, građen u mandatu Slavka Vučurevića, takođe je rušen pa popravljan jer se saobraćaj teretnim kamionima odvijao otežano zbog visokih ivičnjaka koji su takođe morali biti usklonjeni.

Nadati se da će treći kružni tok biti i treća sreća, da će inženjeri i projektanti dva puta mjeriti prije nego što presjeku i odrede dimenzije, kako se i najnoviji kružni tok ne bi bio rušen, proširivan i popravljan.

Nebojša Vukanović