Trebinjsko pravosuđe bez Trebinjaca?

Zvuči paradoksalno, ali u trebinjskom pravosuđu gotovo da nema sudija i tužioca koji su rođeni u Trebinju. Ovih dana u penziju odlazi poslednji predstavnik Trebinjaca u lokalnom pravosuđu, glavni okružni tužilac  Slobodanka Gaćinović, i nakon toga sve institucije će biti potpuno očišćene od Trebinjaca!? Svi ostali tužioci Okružnog tužilaštva, ali i sudije Osnovnog, Okružnog i Okružnog privrednog suda, nisu Trebinjci.

Dolina Neretve, uz staru UDBU čije nevidljive niti i dalje pletu mrežu i kroje sudbinu mnogima, ima ključnu ulogu u lokalnom umreženom pravosuđu i donosi ključne odluke u važnim predmetima. Predsjednik Osnovnog suda je Čapljinac Milan Bosić, predsjednik Okružnog suda je Mostarac Bojan Stević, a predsjednik Okružnog privrednog suda u Trebinju je Jablaničanin Smail Begović. Nedostojni Begović je posebna sramota, za ionako posrnulo trebinjsko pravosuđe u koje su građani zbog dvostrukih aršina i brojnih sramnih presuda odavno izgubili povjerenje, jer je samo u predmetu „Alijagić“ predsjednik Okružnog privrednog suda počinio tako teške propuste da više nikad ne bi smio obući togu!?

Odavno je poznato da po mjeri vlasti nema Trebinjca dovoljno pametnog, sposobnog i obrazovanog da bude ministar ili pomoćnik ministra, ali je čudno da nema niko dovoljno kvalifikovan da bude sudija ili tužilac!?

Slično je i u policiji, gdje su poslednja dva načelnika Policije iz Nevesinja, iz porodice Laketa veoma bliske vladajućem SNSD-u, a prije njih je bio Ljubinjac pa Sarajlija. Tako, voljom vlasti, iako im je sjedište u Trebinju, u pravosudnim i policijskim institucijama nema Trebinjaca na važnim i uticajnim funkcijama. U pravosuđu ključnu ulogu ima mostarsko-neretvanski klan, koji je umrežen i može da iskontroliše procese i presude koje su interesantne lokalnim političarima, tajkunima i centrima moći!?

Teško je odgovoriti na pitanje zašto su Trebinjci ugrožena manjina u trebinjskim palatama (ne)pravde, sudovima i tužilaštvima koje sramnim presudama, dvostrukim aršinima i prikrivanjem predmeta u ladicama, amnestiraju kriminalce i od njih prave „ugledne“ i uzorne građane, dok moć pokazuju na sirotinji koja nije platila RTV pretplatu ili je napravila neki manji saobraćajni prekršaj!

 

Nebojša Vukanović