palpal

Trebinjsko poniženje i sramna deložacija generala Prstojevića

general Momčilo Prstojević.jpg

Trebinjsko poniženje i sramna deložacija generala Prstojevića

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Momčilo Prstojević ovlastio me je da u njegovo ime obavijestim javnost o poniženju koje je doživio, sramnoj, nasilnoj i nezakonitoj deložaciji koje su mučki izvršile vlasti grada Trebinja, i to na dan kada je sahranjen njegov ratni saborac pukovnik Radoslav Zubac. General Prstojević obavljao je više odgovornih funkcija tokom Otadžbinskog rata, i bio pomoćnik komandanta Hercegovačkog korpusa generala Radovana Grubača.

Prije 7 godina generalova pokojna majka dobila je malu gansonjeru površine 27 m2 u Boračkoj zgradi u trebinjskom naselju Gradina, na ime svog pokojnog sina, generalova brata, koga je izgubila u poslednjem Otadžbinskom ratu. General Momčilo Prstojević više godina je neuspješno pokušavao da otkupi stan koji je dobila njegova majka, ali su to lokalne i republičke vlasti uporno opstruisale i odugovlačile postupak, iznova tražili nove papire i dokumentaciju čekajući da bolesna starica umre. Nakon majčine smrti, general Prstojević je nastavio proces i nastojao da kao jedini nasljednik otkupi stan, ali su to odbile nečasne, nepravedne i korumpirane trebinjske kadije. Iako se još uvijek vodi postupak i revizija pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, gradske vlasti Trebinja po nalogu gradonačelnika Petrovića i njegovih najbližih saradnika juče su nasilno provalile u generalov stan, izbacile sve stvari, promijenile bravu i pečatirale stan.

General Prstojević mi je saopštio da je razgovarao telefonom sa gradonačelnikom Petrovićem pokušavajući da mu objasni situaciju i spriječi nasilno provaljivanje u stan, ali sve je bilo uzaludno. General i član Glavnog štaba Vojske Republike Srpske nakon penzionisanja živi u okolini Užica, i juče nije mogao doći u Trebinje, pa je zamolio Petrovića i njegove saradnike da sačekaju nekoliko dana do njegovog dolaska, ali se Petrović oglušilo na generalovu molbu, i nije čak želio da na molbu generala namještaj i stvari izbačene iz malog stana prebace u garažu, koju je prijatelj prvremeno ustupio generalu Prstojeviću, već su bačene u gradske podrume da ih pojedu miševi.

Ovakvo sramno ponašanje otuđenih vlasti, koje se prema ratnim komandantima i boračkoj populaciji ophode gore od okupatora, prešlo je sve granice i crvene linije. Ovo nasilje predstavlja klasičnu hajdučiju, jer gradske vlasti nisu imale nikavu zakonsku mogućnost da provaljuju u stan i vrše nasilnu deložaciju do okončanja revizije pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, i jedino je Sudska policija po nalogu predsjednika suda mogla naislno provaliti u stan i izvršiti prisilnu deložaciju.

Ratni komandant ovakvo ponašanje doživio je kao veliko poniženje, posebno što se dogodilo na dan sahrane njegov sabrata sapatnika pukovnika Radoslava Zubca, i samo par dana uoči obilježavanja Dana Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske. Umjesto da vlasti časnim oficirima i zaslužnim ratnim komandantima obezbjede uslove za normalan život dostojan čovjeka u 21-om vijeku, banditi i korumpirane institucije otimaju skromnu imovinu i izbacuju na ulicu generale Vojske Republike Srpske.

Iako sam lično u više navrata godinama ukazivao na sraman maćehinski odnos Hercegovaca prema svojim ratnim komandantima, nažalost niko se nije udostojio da riješi stambeno pitanje slavnog generala Radovana Grubača i porodice pukovnika Zubca, koji bi danas sigurno bio živ i zdrav da ga kao časnog i hrabrog oficira nije uništila nepravda, i da ga Otadžbina za koju se borio nije izdala, ponizila i zaboravila. Nasilno otimanje stana i izbacivanje na ulicu generala Prstojevića, predstavlja veliku mrlju i sramotu za svakog Trebinjca i Hercegovca, jer on i ostali vojnici i oficiri sigurno su od ovog društva i države zaslužili mnogo više od jedne prostorije i 27 m2.

Zato je neophodno da svi u skladu sa svojim mogućnostima izvrše snažan pritisak na odgovorne, prije svega na razbojnika Petrovića i njegove saradnike, da se isprave velike greške i nepravde kako bi se napokon pokazalo malo poštovanja i u Trebinju riješilo stambeno pitanje za generale Prstojevića i Grubača, te porodicu pokojnog pukovnika Radoslava Zubca koja nažalost danas živi kao podstanar u gradu za koji se njihov suprug i otac 5 godina krvavo borio da ne padnu u ruke neprijatelju.

Sramno i neljudsko ophođenje vlasti prema generalu Prstojeviću, i ostaloj boračkoj populaciji, vojnicima, podoficirima i oficirima Vojske Republike Srpske koji su stvorili i odbranili Republiku Srpsku, je najbolji pokazatelj lažnog patriotizma i licemjerstva svih nivoa vlasti, koji je donekle i očekivan jer je logično i prirodno da dezerteri, kukavice i ratni profiteri iskažu prezir, osvete se i ponižavaju sve pone koji su krvarili u rovovima dok su oni švercovali i zarađivali prvi milion.