palpal

Trebinjski strogi post na Luki i vodi

luka-petrovic-na-sijelu.jpg

Trebinjski strogi post na Luki i vodi

Časni post traje sedam nedelja, a Trebinjci bi mogli da obore sve rekorde u podvizništvu strogo posteći 4 duge godine. Umjesto obećanih kula i oblaka, velikih projekata, investicija, masovnog zapošljavanja i lagodnog života, novi gradonačelnik Trebinja Laki Lučano odmah po dolasku na vlast zaveo je diktaturu i strahovladu tražeći stroga odricanja od svih sugrađana. Trebinjski Laki Lučano prvo je reketirtao cijeli grad i opustio 80 radnika, potom najavio otkaze za još 140, a srećnici bliski vladajućoj partiji koji ostanu da rade dobijaće minimalac.

Uoči koncerta Željka Joksimovića, koji treba da razveseli sve Trebinjce kako ne bi mislili o turobnoj svakodnevnici, 13.1.2017. Luka je potpisao novi Kolektivni ugovor sa Sindikalnom organizacijom grada Trebinja po kome je dobio ovlaštenja da svim radnicima 6 mjeseci godišnje smanji platu na minimalac ukoliko u budžetu ne bude dovoljno sredstava. Već je najavljeno da će paralelno sa novim talasom otpuštanja, svim zaposlenim u gradskoj administraciji i javnim preduzećima u periodu između 3 i 6 mjeseci plate biti smanjene na 395 maraka. Imajući u vidu da je većina radnika u kreditima, srećnici koji ne dobiju otkaz i ne završe na ulici moraće da osmisle način kako da prehrane svoje porodice sa 100 ili 200 maraka mjesečno. Čudno je da trebinjski sindikalci sada uporno ćute, pristaju na minimalac, otpuštanja i smanjenje plata, a da su se prije samo nekoliko mjeseci bunili i protestvovali jer im na vrijeme nije bio isplaćen regres, ili su neki radnici bili preraspoređeni na druga radna mjesta?

Trebinjcima slijedi dugi strogi post na hljebu, Luki i vodi, a možda gradonačelnik Luka podijeli i malo luka potlačenim sugrađanima kako bi lakše progutali i svarili sve njegove ludosti i gluposti. Istina je da se Laki deceniju intenzivno druži i blisko sarađuje sa vladikom Grigorijem, da su oni navikli na strogi post i velika odricanja od materijalnog, ali prisilno tjeranje svih građana da budu isposnici i podvižnici žrtvujuži se za nove lažne apostole ipak je previše.

Grad je porobljen, a svi njegovi građani postali su taoci sulude politike jednog čovjeka i male grupice sinekura i poltrona koji ga okružuju. Tužno je što svi ćute, trpe i nijemo posmatraju nepravdu i nasilje, i što niko od oštećenih ne smije da se suprostavi bahatom kabadahiji. Stezanje kaiša i kulučenje svih, kako bi mala grupica imala još veće privilegije, nabavke i budžet, je savremen vid ropstva i pravljenje grada po mjeri jednog čovjeka i jedne partije.

Reketiranje privrednika i nametanje nelegalnog „Lukinog“ poreza na promet, masovno otpuštanje radnika, smanjenje plata, povećanje cijene vode i ostali kuluci koje nameće nova vlast potpuno će zamrznuti i uništiti sve privredne aktivnosti, uništiti Trebinje i ostaviti trajne posledice. Zato je jako važno da Trebinjce prestanu da se boje male grupe bahatih i nerazumnih odmetnika, već treba da se ustanu i bore za svoja prava kako se Trebinje ne bi pretvorilo u Saharu i mali gradić po mjeri vlastodržaca u kome će živjeti 10-ak hiljada poniženih stanovnika drugog reda, strogo kontrolisanih od strane nekoliko porodica.

Nebojša Vukanović