Trebinjski ekocid – Luka park pretvara u benzinsku pumpu

Djeluje nestvarno, ali gradske vlasti Trebinja predvođene osionim gradonačelnikom Lukom Petrovićem, planiraju da isjeku mali park u centru Trebinja i pretvore ga u benzinsku pumpu. Pored toga, planirana je sječa starog mediteranskog drveća u bivšoj kasarni, pored nove autobuske stanice, i pretvaranje zelene površine u poslovnu zgradu kompanije „Euroherc“ iz zapadne Hercegovine.

Ranije sam pisao o ovom planu Luke Petrovića, i posle pisanja lani su, pred izbore, povukli suludi prijedlog izmjena Regulacionog urbanističkog plana Zasad polja. Ipak želja i trka za velikim novcima jača je od interesa grada Trebinja, pa su gradske vlasti i Luka Petrović, preko dvorske „Konture“, ponovo predložili izmjene plana uređenja Zasad polja i pretvaranje parka u zgradu i benzinsku pumpu.

 Tokom javne rasprave, koja je održana u sali Skupštine grada Trebinja, poslanici Nebojša Vukanović i Ljubo Krunić žestoko su kritikovali namjere gradskih vlasti i poručili da im neće proći namjera uništavanja zelene površine, sječe parka i starih stabala.

Predstavnici „Konture“, koja je projektovala izmjene urbanističkog plana i pretvaranje zelene površine u građevinsku parcelu, dali su svoje mišljenje, i sami prihvatajući donekle kritike kao osnovane jer su iisami svjesni pogubnih posledica i ekocida stalnog uništavanja zelenih površina i prekomjerne izgradnje u širem centru Trebinja.

Sa jedne strane Luka bi prodajom parcele, koja je u vlasništvu grada, ostvario velike prihode u gradskom budžetu, a sa druge strane preko dvorskih firmi, po mom mišljenju i saznanjima, imao bi dodatni lični interes od investitora koji bi u centru Trebinja sagradio benzinsku pumpu. Iako ih se tiče, javnoj raspravi nije prisustvovao Stevan Bekan i predstavnici gradske tzv. „ekologije i bezbjednosti“

Ovakav ekocid prema Trebinju je nedopustiv, i preduzeću sve, od blokada, pisanja do organizovanja građanskih protesta, kako bi spriječio bahate kabadahije da krčme gradsku imovinu i ponašaju se prema gradu kao da je prćija Petrovića, Ćurića i nekoliko privilegovanih porodica.

 

Nebojša Vukanović