palpal

Trebinjski botovi i dvorski portali

Trebinje je vjerovatno evropski rekorder po broju lokalnih portala u odnosu na broj stanovnika, ima više od jednog na 1000 čitalaca, i koji poslednjih godina niču kao pečurke poslije kiše. Umjesto da veliki broj i konkurencija doprinesu poboljšanju kvaliteta informisanja, otvaranju škakljivih tema, istini i istraživačkom novinarstvu, efekat je potpuno suprotan.

Većina lokalnih trebinjskih sajtova, čast izuzecima poput „Leutara“ i „Direkta“, su se pretvorili u obična partijska glasila koja imaju zadatak da stvaraju imaginarni svijet srećne države u kojoj sve cvjeta,  glorifikuju vlast i vode prljavu kampanju i propagandu protiv kritičara režima.

Samo ispod jedne vijesti da ću biti kandidat za poslanika objavljeno je za jedan dan čak 59 komentara anonimnih botova u kojima sam označen kao nemoralni homoseksualac koji ima vilu u Dubrovniku, ljubavnik smijenjenog vladike Vasilija Kačavenda, plaćenik nekog engleskog špijuna, prevarant, izdajnik, lopov, poturica… Gotovo da nema dana da o sebi ne pročitam nešto slično, što je dobra stvar jer ovako snažnom prljavom kampanjom režim i njegove sluge samop pokazujukoliko me se boje, i kakav je njihov strah od zavođenja reda i pitanja odgovornosti za brojne zloupotrebe iz prošlosti.

Najaktivniji crveni bot je izvesni Boban Manigoda, od skora službenik Elektroprivrede RS, koji sa svojom majkom Jelicom, radnicom HET-a, svaki dan revnosno na lokalnim sajtovima i društvenim mrežama ispušta gomile fekalija po osobama koje označi njihov gazda i nalogodavac Luka Petrović. Treba istaći da je mama časnija i da nekada sa svog profila javno vrijeđa Lukine kritičare, dok sinčina neuspješno nastoji da ostane anoniman.

Uz Manigode su veoma aktivni i F. Dončić, alijas Đ. Bjelaković, Jelena Pi K, V. Đurić.. Botovi nisu svjesni da svaka njihova komunikacija i akcija ostavlja trag, i da bi jednog dana, kada se institucije oslobode, mogli snositi odgovornost za prljave poslove kojima kontaminiraju javni prostor.

Ipak najveća odgovornost je na tzv. “ urednicima“ trebinjskih portala koji za šaku Lukinih srebrenjaka, izvučenih iz HET-a, Elektroprivrede RS i gradskog budžeta, odrađuju prljave poslove i sramote časnu profesiju.

Niko od dvorskih portala nedavno nije prenio vijest i Rješenje Osnovnog suda koji je priznao grešku zbog koje CIK BiH nepravedno nije dozvolio mojoj Listi da učestvuje na izborima. Takođe niko me nije pozvao da prokomentarišem pobjedu nad Lukom pred Ustavnim sudom ili odluku Sabora naše Crkve da prihvati moje pismo, atgumente i apel arhijerejima, i premjesti vladiku Grigorija. Ako  su godinama mogli uzimati bez pitanja i naknade moje tekstove i video priloge kako bi dobili na gledanosti, smatram da je bio red bar jednom u protekle 4 godine prenijeli neko saopštenje ili ispratili konferenciju za novinare. Tzv “ urednici“ moraju biti svjesni da je Luka otvorio kesu i počeo da im sipa srebrenjake tek nakon lokalnih izbora 2012. kada je mojim rezultatom i kampanjom na internetu shvatio snagu interneta.

Sve bude i prođe, a pojedinci bi trebali razmišljati šta će biti sa njima kad im Luka jedan dan padne i završi na nekom političkom otpadu, gdje mu je odavno mjesto? Staviti obraz pod zadnjicu često nije lijepo ali je korisno, ali nekada se korisne stvari skupo naplate!

 

Nebojša Vukanović