Требињске распикуће узимају нових 5,5 милиона кредита

Градске власти Требиња су штеточине које ме подсјећају на гагрице, ситне црве који нагризају и поједу пршут, а да се то не примијети јер гагрице поједу све осим коре, па газда штета примијети јасно, после дуго времена. Чим су Лука и СНСД у зао час поново дошли на власт у Требињу,  почетком 2017. године узели су 6,35 милиона марака, али за двије године нису са њим направили ништа. И мр Мико др Ћурић, кренуо је стопама свога кума Луке Петровића, и чим га је замијенио и сјео у фотељу градоначелника одлучио је да узме нових 5,5 милиона марака кредита.

 

Тако су кумови, велике штеточине и несреће за град Требиње и све његове грађане, за само 2 године Требиње задужили за чак 12 милиона марака, од укупно 18 милиона кредита, око двије трећине. Распикуће хоће да потпуно униште град, тако да после њих траве не ниче нити може шта да се озелени и обнови, као ни после најезде скакаваца.

Није јасно зашто град Требиње узима 5,5 милиона марака кредита, када има скоро највећи буџет и приходе по глави становника у Републици Српској и БиХ? Гдје им је 6,35 милиона које су узели прије 2 године, и гдје су за 3 године своје власти потрошили 70 милиона марака из буџета и кредита, а да ништа, осим бројних споменика глупости, попут гробља од затвореног базена,  нису направили?

Ни Худини не би могао да изведе такве трикове и сакрије без трага 70 милиона марака. Поставља се питање када ће распикуће, штеточине и несреће положити рачуне народу и рећи гдје је народни новац потрошен? Зашто нема фамозних тунела и обилазнице Алексина Међа – Горица? Зашто није реконструисан пут Требиње – Љубиње – Столац? Зашто нема великих обећаних инвестиција и нових радних мјеста? Зашто није у функцији систем за наводњавање у Петровом пољу, иако га је др Мико отворио у фебруару, у току кампање?

Зашто није завршена реконструкција пречистача у Мостаћима, а рок за завршетак радова је истекао лани, и зашто отпадне воде теку у Требишњицу, загађују Ријеку и околину? Зашто је искасапљен градски парк, и зашто цури попуцали Олимпијски базен, који је оштећен током градње споменика глупости тзв“затвореног базена“ који је одлазио у вјетар скупа са 10 милиона марака?

Зашто бахате и охоле распикуће и несреће нису завршиле бар тротоар за пјешаке према Петровом пољу или Дражин Долу, да мјештани и ученици не гледају када ће их ауто ударити док се враћају кући?

Градске власти Требиња су наркомани који су овисници о новцу, и попут хероина, што га више имају то им више новца треба. Нема сумње да ће одборници власти, обичне марионете и пијуни у рукама кумова, изгласати и нови кредит како би се распикуће разбацивале, и узеле што више новаца на намјештеним тендерима и пословима. Нажалост град Требиње и Требињци неће имати никакве користи од 5,5 милиона кредита, као што нису ни од претходних 6,35 милиона. Штеточине и паразити намјеравају и даље крчмити градску имовину, а следеће су на добошу су Градске апотеке, чији ланац у читавој Херцеговини треба да преузму Шкрбић и Додик преко Моје апотеке. Ако се грађани коначно не пробуде и не дигну на ноге, зауставе хорду која уништава пред собом, вођена погубном неолибералном догмом продај и задужи се, од Требиња ће остати само корице, као успомена на некад лијепи град на тромеђи кога су појеле црвене гагрице.

 

Небојша Вукановић