palpal

Trebinjske raspikuće uzimaju novih 5,5 miliona kredita

Gradske vlasti Trebinja su štetočine koje me podsjećaju na gagrice, sitne crve koji nagrizaju i pojedu pršut, a da se to ne primijeti jer gagrice pojedu sve osim kore, pa gazda šteta primijeti jasno, posle dugo vremena. Čim su Luka i SNSD u zao čas ponovo došli na vlast u Trebinju,  početkom 2017. godine uzeli su 6,35 miliona maraka, ali za dvije godine nisu sa njim napravili ništa. I mr Miko dr Ćurić, krenuo je stopama svoga kuma Luke Petrovića, i čim ga je zamijenio i sjeo u fotelju gradonačelnika odlučio je da uzme novih 5,5 miliona maraka kredita.

 

Tako su kumovi, velike štetočine i nesreće za grad Trebinje i sve njegove građane, za samo 2 godine Trebinje zadužili za čak 12 miliona maraka, od ukupno 18 miliona kredita, oko dvije trećine. Raspikuće hoće da potpuno unište grad, tako da posle njih trave ne niče niti može šta da se ozeleni i obnovi, kao ni posle najezde skakavaca.

Nije jasno zašto grad Trebinje uzima 5,5 miliona maraka kredita, kada ima skoro najveći budžet i prihode po glavi stanovnika u Republici Srpskoj i BiH? Gdje im je 6,35 miliona koje su uzeli prije 2 godine, i gdje su za 3 godine svoje vlasti potrošili 70 miliona maraka iz budžeta i kredita, a da ništa, osim brojnih spomenika gluposti, poput groblja od zatvorenog bazena,  nisu napravili?

Ni Hudini ne bi mogao da izvede takve trikove i sakrije bez traga 70 miliona maraka. Postavlja se pitanje kada će raspikuće, štetočine i nesreće položiti račune narodu i reći gdje je narodni novac potrošen? Zašto nema famoznih tunela i obilaznice Aleksina Međa – Gorica? Zašto nije rekonstruisan put Trebinje – Ljubinje – Stolac? Zašto nema velikih obećanih investicija i novih radnih mjesta? Zašto nije u funkciji sistem za navodnjavanje u Petrovom polju, iako ga je dr Miko otvorio u februaru, u toku kampanje?

Zašto nije završena rekonstrukcija prečistača u Mostaćima, a rok za završetak radova je istekao lani, i zašto otpadne vode teku u Trebišnjicu, zagađuju Rijeku i okolinu? Zašto je iskasapljen gradski park, i zašto curi popucali Olimpijski bazen, koji je oštećen tokom gradnje spomenika gluposti tzv“zatvorenog bazena“ koji je odlazio u vjetar skupa sa 10 miliona maraka?

Zašto bahate i ohole raspikuće i nesreće nisu završile bar trotoar za pješake prema Petrovom polju ili Dražin Dolu, da mještani i učenici ne gledaju kada će ih auto udariti dok se vraćaju kući?

Gradske vlasti Trebinja su narkomani koji su ovisnici o novcu, i poput heroina, što ga više imaju to im više novca treba. Nema sumnje da će odbornici vlasti, obične marionete i pijuni u rukama kumova, izglasati i novi kredit kako bi se raspikuće razbacivale, i uzele što više novaca na namještenim tenderima i poslovima. Nažalost grad Trebinje i Trebinjci neće imati nikakve koristi od 5,5 miliona kredita, kao što nisu ni od prethodnih 6,35 miliona. Štetočine i paraziti namjeravaju i dalje krčmiti gradsku imovinu, a sledeće su na dobošu su Gradske apoteke, čiji lanac u čitavoj Hercegovini treba da preuzmu Škrbić i Dodik preko Moje apoteke. Ako se građani konačno ne probude i ne dignu na noge, zaustave hordu koja uništava pred sobom, vođena pogubnom neoliberalnom dogmom prodaj i zaduži se, od Trebinja će ostati samo korice, kao uspomena na nekad lijepi grad na tromeđi koga su pojele crvene gagrice.

 

Nebojša Vukanović