Trebinjska Jelena Trojanska

novinari foto.jpg

Trebinjska Jelena Trojanska

Prije tri milenijuma Grci i Trojanci su deset godina ratovali zbog spartanske kraljice Jelene Trojanske, a ako se ne uvaže apeli vladikinih skutonoša i policija preventivno ne uhapsi jednu novinarku, trebinjsku Jelenu Trojansku, na Balkanu bi zbog žene mogao izbiti novi rat. Naime Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska prije nekoliko dana oglasila se Demantijem vijesti koju je objavila Novinska agencija Republike Srpske „SRNA“, u kome se na čudan način ne demantuju vladikine riječi već istorijske činjenice koje je u tekstu navela inkriminisana novinarka. Želeći da budu veći katolici od pape, neke vladikine skutonoše i kuvari su optužile neodgovornu novinarku da tobože daje nesebičan doprinos rasplamsavanju vjerske i nacionalne mržnje, pa su pozvali državne organe da preventivno reaguju prije nego što zbog pisanja „neistina“ počnu padati mrtve glave i izbije novi rat!

Novi Zakon o javnom redu i miru u Republici Srpskoj je stupio na snagu, vladika Grigorije već dugo vremena nesumnjivo ima veliki uticaj na rad bezbjednosnih službi, pa se ne bih nimalo iznenadio ako uskoro konvoj policijskih vozila blokira trebinjsko naselje Goricu, a policija sa maskama na glavi u ranu zoru iznenada provali u stan trebinjske Jelene Trojanske i baci je u okove kako bi spriječila novi rat na Balkanu! Licemjerne akcije i hvatanje sitnih prestupnika koji švercuju duvan i cigarete odavno je postao krajnji domet države u borbi protiv organizovanog kriminala, pa zašto bi se onda trebalo začuditi hapšenju „opasne“ novinarke ako će to doprinijeti stabilizaciji situacije na Balkanu. Tenzije u regionu podigli su neodgovorni političari koji daju neodmjerene izjave, i sigurno je da se krivica ne može prebacivati na novinare koji prenose vijesti i samo rade svoj posao.

Svaka diktatura nastoji da uništiti slobodnu riječ i aspsolutno kontroliše medije, a pritisak režima na novinare i medije, posebno one pod kontrolom države, postao je nepodnošljiv. Novinarstvo se sistematski degradira i uništava, i dovoljna je jedna rečenica bazirana na istorijskim činjenicama da moćnici reaguju i izvrše pritisak na novinare. Trebinjska Jelena Trojankska je poslednja osoba koju bi trebalo kritikovati i demantovati, jer lično znam da se maksimalno trudi da bude dobronamjerna i korektna, i ne pamtim da je nekad nekog kritikovala i napisala neku oštriju rečenicu. O eparhiji i vladici Grigoriju napisala je na stotine afirmativnih tekstova, pa sve i da je pogriješila, a odgovorno tvrdim da nije, smatram da nije zaslužila javne kritike i ponižavanje. Posebno je nedopustivo da se vladikini kuvari i skutonoše nađu pozvani da vrijeđaju, lažno optužuju i ponižavaju novinarku, i pozivaju državu i nadležne organe da preventivno reaguju i tobože spriječe nasilje, širenje mržnje i novi rat.

Jeste vladika Grigorije veliki ekumenista koji je u Sarajevu dočekao papu, jeste glavni zagovornik bliskih odnosa i veza sa katoličkom crkvom, ali to mu ne daje za pravo da drugima brani da pišu o istorijskim činjenicama, zločinima fratara i katoličkog klera u Drugom svjetskom ratu. Klepački župnik don Ilija Tomas predvodio je ustaše tokom pokolja srpske nejači u Prebilovcima u ljeto 1941. godine, i ne znamo zašto vladika piše Saopštenja i pokušava demantovati tvrdnje novinara da su pokolj u Prebilovcima izvršile ustaše predvođenje fratrima? Nećemo valjda zbog nečijih trenutnih interesa svi ćutati i izbjegavati da govorimo istinu o stradanju i patnjama svojih predaka i sunarodnika, kao što drugi javno govore o pojedincima koji su nečasnim radnjama osramotili naš narod i pretke!?

Vremena su teška, posebno za novinare koji su često izloženi ponižavanju, diskreditaciji, prijetnjama, pritiscima i napadima. Uprkos tome oni su veoma važan korektivni faktor u društvu, i nadam se da će u narednom periodu pokazati više sloge i solidarnosi. Kada kuvari budu spremali pite i čorbicu, vladike se molile Bogu, a političari podnosili ostavke zbog istine o kojoj novinari slobodno pišu, znaćemo da je vrijeme čuda napokon prošlo i ostalo iza nas.

P.S. Zbog mogućih neprijatnosti koje bi trebinjska Jelena Trojanska mogla imati nakon objavljivanja prvobitne verzije objavljenog teksta, odlučio sam da ga povučem i ne objavim ime inkriminisane novinarke. Cilj pisanja nije da se eventualno izazovu dodatni problemi i neprijatnosti, već da se stane u zaštitu ugleda i dostojanstva novinara i profesije koja je već duže vremena izložena velikom pritisku. I u ovoj, kao i u drugim napisanim kolumnama, iznio sam svoje stavove i razmišljanja, i Jelena Trojanska na njih nije imala nikakav uticaj.

Nebojša Vukanović