Требињка пред затварањем и стечајем

Производња у „Требињци“ је обустављена, а вишегодишња агонија текстилних радница бившег „Новотекса“ се наставља. Раднице су од отварања шиле за минималац, али и он касни од нове године. Већ два пута су раднице обустављале производњу, долазиле до градске администрације и тражили састанак са градоначелником, али проблем се не рјешава. Газда Небојша Прeковић је пуно обећавао, скупа са челницима града Требиња, али раднице немају стрпљења да чекају испуњење старих и више пута поновљених обећања.

Прије тачно годину дана, у јуну 2018. године, градски оци и кумови, Лука Лучијано Петровић и Мико др Ћурић, обишли су погоне свог првог и јединог „инвеститора“ који је закупио машине и погон Новотекса у стечају, обећали запошљавање нових радника и повећање производње, али… Чим је прошао октобар и избори, дон Лука и кум су заборавили обећања и раднице, а њихов једини „пројекат“ је пред затварањем и гашењем.

 

 

Имајући у виду ранија лоша искуства радника „Шумадија продакшна“ из Србије, тешке оптужбе за мобинг, кашњење плата и кршења права радника, од Прековића се није ништа боље могло ни очекивати.

Поставља се просто шитање гдје само Лука ископа „инвеститоре“ попут Вучетића, Милене и Прековића, и како више могу у очи погледати напаћене текстилне раднице „Новотекса“ које су преварене у безброј наврата, и чија агонија траје више од 10 година!? Наредне седмице градоначелник Требиња Мико др Ћурић требао би се састати са радницима „Требињске“, па ће се знати да ли ће се и на који начин ријешити проблем, или ће „Требињка“ доживети судбину „Николе Тесле“ и “ Новотекса“, и нестати у стечају!?

 

Небојша Вукановић