Trebinjka pred zatvaranjem i stečajem

Proizvodnja u „Trebinjci“ je obustavljena, a višegodišnja agonija tekstilnih radnica bivšeg „Novoteksa“ se nastavlja. Radnice su od otvaranja šile za minimalac, ali i on kasni od nove godine. Već dva puta su radnice obustavljale proizvodnju, dolazile do gradske administracije i tražili sastanak sa gradonačelnikom, ali problem se ne rješava. Gazda Nebojša Preković je puno obećavao, skupa sa čelnicima grada Trebinja, ali radnice nemaju strpljenja da čekaju ispunjenje starih i više puta ponovljenih obećanja.

Prije tačno godinu dana, u junu 2018. godine, gradski oci i kumovi, Luka Lučijano Petrović i Miko dr Ćurić, obišli su pogone svog prvog i jedinog „investitora“ koji je zakupio mašine i pogon Novoteksa u stečaju, obećali zapošljavanje novih radnika i povećanje proizvodnje, ali… Čim je prošao oktobar i izbori, don Luka i kum su zaboravili obećanja i radnice, a njihov jedini „projekat“ je pred zatvaranjem i gašenjem.

 

 

Imajući u vidu ranija loša iskustva radnika „Šumadija prodakšna“ iz Srbije, teške optužbe za mobing, kašnjenje plata i kršenja prava radnika, od Prekovića se nije ništa bolje moglo ni očekivati.

Postavlja se prosto šitanje gdje samo Luka iskopa „investitore“ poput Vučetića, Milene i Prekovića, i kako više mogu u oči pogledati napaćene tekstilne radnice „Novoteksa“ koje su prevarene u bezbroj navrata, i čija agonija traje više od 10 godina!? Naredne sedmice gradonačelnik Trebinja Miko dr Ćurić trebao bi se sastati sa radnicima „Trebinjske“, pa će se znati da li će se i na koji način riješiti problem, ili će „Trebinjka“ doživeti sudbinu „Nikole Tesle“ i “ Novoteksa“, i nestati u stečaju!?

 

Nebojša Vukanović