palpal

Trebinje za Kustu potonja rupa na svirali

premijera-filma-emira-kusturice-na-mlijecnom-putu-3.jpg

Trebinje za Kustu potonja rupa na svirali

Poslije prikazivanja svog novog filma na međunarodnim filmskim festivalima, Emir Kusturica premijerno je predstavio „Na mliječnom putu“ i u regionu. Premijera je sa Monikom Beluči bila u Beogradu, a u Republici Srpskoj u Banjaluci. Nakon Banjaluke Kusturica i Sloboda Mićalović su došli na premijerno prikazivanje filma u Bileći i fotografisanje sa polu-glumcem, polu-načelnikom Miljanom Aleksićem.
Iako je Trebinje bilo baza gdje se snimao film, iako je filmska ekipa srdačno dočekana u najjužnijem gradu Srpske, iako su na Klobuku, Trebinjskoj Šumi, Uvjećoj snimane brojne scene, Trebinje ipak premijeru dočekuje među potonjim..

Ni činjenica da su austrijske kule i mnogi kameni objekti oko Trebinja ugrađeni u Andrićgrad, kao ni ogromna sredstva koja su HET i Elektroprivreda uložili u Kusturičine projekte nisu puno pomogla Trebinjcima da odobrovolje profesora, pa su čak i Bilećani prije njih imali prilku da pogledaju Emirovo najnovije filmsko ostvarenje.
Sa fotografija se može zaključiti da je trebinjska premijera organizovana po partijskoj liniji, i da su prve redove zauzeli čelnici CK SNSD. Reformator Laki i ovdje je primijenio novo pravilo, pa su funkcioneri njegove stranke sjeli u prvi red, dok su iznenađene supruge i ljepše polovine ostale u drugom. Evropski nema šta, samo se nadam da Laki neće slično raspoređivati i diplomate i ambasadore ako sa ljepšim polovinama nekad svrate u Trebinje.

Trebinjcima nije pomoglo da budu na Kustinom prvom mjestu, iako su to po mnogo čemu zaslužili mnogo više od Banjaluke i Bileće, pa čak bili spremni da Kusturicu postave za gradonačelnika, kao nekad Crnogorci lažnog cara Šćepana Malog.
Ostaje da se vidi da li će stvari promijeniti ako Trebinje profesora počasti rekonstruisanim Domom kulture, novom pozorišnom i bioskopskom dvoranom. Možda bi to pomoglo Trebinjcima da ekskluzivno dobiju premijeru nekog filma, ako ne Kustinog, onda ostvarenje nekog drugog velikog režisera.

Nebojša Vukanović