palpal

Trebinje sa Zagrebom kontra Banjaluke i Beograda

ubla1.jpg

Trebinje uz rame Zagrebu i Slunju

I dok Beograd, Banjaluka, Novi Sad i drugi srpski gradovi sirenama, pomenom nastradalim i prigodnim programom obilježavaju stradanje i progon Krajišnika, Trebinje je sa Zagrebom i Slunjom slavilo do kasno u noć. I dok je Tompson organizovao još jedno u nizu ustaških i fašističkih orgijanja, harizmatični Laki Petrović je držao novi patetični govor gostima na Ublima, među kojima je bio i veliki broj njegovih pristalica koji su od Partije dobili partijski zadatak da odu na Ubla i aplaudiraju svom klovnu dok ima tačku.

Lukina harizma juče je posebno došla do izražaja kada je nemušto pokušao da izbjegne odgovor novinaru BN televizije na pitanje zašto je na dan najvećeg srpskog stradanja u novijoj istoriji organizovao koncert i veliko slavlje. „Mu, aaa, bla, šta ja imam sa tobom da pričam, ma ja…“ uz glasne povike umirovljenog vladika Atanasija na novinare i mlataranje nesrećnim gradonačelnikom da sjedne pored njega, pokazalo je ne samo veliku Lukinu harizmu, već i specifičan šarm, dovitljivost, brze reakcije i snalažljivost u neprijatnim situacijama. Tuga i sramota su jedine riječi kojima se može ukratko opisati ponašanje nedostojnog u rijetkim trenutcima kad izađe pred novinare da odgovori na neka pitanja.

Ako je već nesrećni gradonačelnik i specijalista za javne nabavke i ne poznaje dobro istoriju i geografiju ovih prostora, trebao mu je neko od bliskih saradnika reći da osim njegove Zagore postoji i selo Zagora kod Drniša, koje je okruženo Baljcima, Mirilovićima, Podosojem, i da dobar dio Krajišnika vodi porijeklo upravo sa naših prostora. Razlika između naše i krajiše zagore je što Krajišnici poput Petrovića nemaju luksuzne kuće na zabačenom selu opremljeno đakuzijem, savremenom tehnikom i opremom.
Umjesto slavlja bilo je prirodno organizovati neki skup i istorijski čas kako bi se mladi upoznali o prošlosti Krajine i ovih prostora, te prikupiti pomoć za napaćenu braću Krajišnike kako bi vidjeli da nisu zaboravljeni.
Lakijevo slavlje je samo jedna u nizu sramota i poniženja koje nam je priredio, i sigurno je da će nesrećni klovn okruženom nepismenim neznalicima i dalje nastaviti da nas kuluči, ponižava i sramoti. Nadati se da će se uspavani i porobljeni Hercegovci uskoro probuditi, skinuti jaram sa vrata i naredne godine prekratiti mandat najgorem šlkjamu i unutrašnjim opupatorima.

Nebojša Vukanović