palpal

Tiho noći moje zlato spava

Slava grada Trebinja, Preobraženje Gospodnje, prošla je lijepo, samo je koncert Aleksandre Radović trajao kratko, nešto više od satak vremena, i završio malo iza ponoća. Slučajno ili ne, koncert se završio nekih 10- ak minuta nakon što je predsjednik iz bašte Platana preko Trga Slobode, pošao na spavanje u hotel „Bijele Platane“. Predsjednik vrijedno i naporono radi za dobrobit svih nas, pa mora biti svjež, odmoran i naspavan!

Sve je možda slučajnost, ali mnogi mladi su bili razočarani ranim fajrontom i brzim završetkom koncerta Aleksandra Radović bez „bisa“. Ne znam zašto, ali sve ovo me je podsjetilo na kneza Miloša Obrenovića, koji je od svoje posluge tražio da tjeraju ptice oko njegovog konaka kako ga one svojim cvrkutom ne bi budile u ranu zoru. Miloš je bio veliki apsolutista, koji je Kneževinu Srbiju potpuno podredio sebi, kontrolisao svu trgovinu i tako postao najbogatiji Srbin sredinom 19-og vijeka. Ako se ne mogu vratiti i ponoviti istorijske ličnosti, onda se svakako u našoj istoriji često ponavljaju slični događaji, načini vladanja i upravljanja.

Možda griješim, ali imam neki osjećaj da su, bar šapatom na usnama ako ne glasno, Luka, Staša, odlazeći vladika Grigorije i ostala crvena svita svoga predsjednika sinoć ispratili na spavanje i nove radne pobjede sa starom narodnom pjesmom „Tiho noće moje zlato spava….“

 

Nebojša Vukanović